22.01.2007. / 10:46

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Koalicija HSP-a i HSLS-a?

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić na tajnome razgovoru sa predsjednikom HSP-a Antom Đapićem razgovarala je o poslije izbornoj suradnji, objavio je Jutarnji list. Prema pisanju tog lista Arlešić i Đapić su potvrdili da su razgovarali, no nisu htjeli potvrditi dogovor o suradnji "To ne mogu ni potvrditi niti demantirati. Jedino što ću reći je da smo razgovarali o lokalnim, ali i o nekim globalnim problemima jer i jedni i drugi imamo primjedbe i na vlast i na oporbu", rekla je Adlešić. Neslužbeno se doznaje da bi se pregovori trebali nastaviti ovaj tjedan, te da bi im se mogao pridružiti predsjednik HSS-a Josip Friščić s kojim bi HSLS ima praktički dogovorenu koaliciju. Glavni argument za suradnju koalicije HSS-HSLS s HSP-om nakon izbora je procjena da bi tri stranke zajedno mogle imati više mandata od HDZ-a ili SDP-a. HSLS i HSP dobro surađuju na lokalnoj razini, te bi trebali dogovoriti suradnju u Slavonskome Brodu nakon ponovljenih izbora.

Još jedan razlog za suradnju je činjenica da su se obije stranke posljednjih mjeseci našle na meti napada, za koje su uvjereni da dolaze od istog izvora. "Razgovarali smo i o tim napadima. Za sada ne mogu reći mislim li da iza njih stoji HDZ. Ali znam da iza njih ne stoji Sanader", naglasila je Adlešić.

Problem ovoj suradnji bi trebala bit ideološka razlika koju ne bi prihvati njihovi birači. Liberalima bi dogovor s HSP-om, ako bi bio objavljen prije izbora, smatraju u dijelu HSLS-a, mogao donijeti lošije rezultate. "Znam da je politika pragma, ali suradnja HSLS-HSP bi se teško mogla braniti", kaže jedan dužnosnik HSLS-a.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika