22.01.2007. / 11:39

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Javni natječaji u Zagrebu najviše poništavani

Ponuditelji najčešće ne usuđuju tražiti pravnu zaštitu bojeći se da zbog toga na sljedećim nadmetanjima neće biti odabrani", zaključuje Matešić

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prihvatila je čak 22 od 24 žalbe i poništila natječaje koje je raspisao grad Zagreb, javlja Poslovi dnevnik. DKOM je regulatorno tijelo koje je odgovorno saboru zaduženog za pružanje redovne pravne zaštite u postupcima javne nabave koju je Vlada kanila tzv. rukometnim zakonom ukinuti. Natječaje koje je kontrolirala 2005. godine vrijedni su 5,9 milijardi proračunskih kuna. Prema njihovim podatcima zbog nepravilnosti poništena je svaka druga javna nabava na koju je podnesena žalba.

Nasuprot Zagrebu Rijeci nije poništen niti jedan natječaj iako su u DKOM-u primili pet zahtijeva za provjeru njihovih natječaja. Grad Split imao 75 posto poništenja pa su od 4 javne nabave 3 poništene, Koprivnici je 50 posto javnih nabava poništeno te su od 6 javnih nabava 3 vraćene na početak, Puli je poništeno 40 posto javnih nabava jer su od 5 nabava 2 ponovljene, a Sisku su od 4 nabave ipak 3 bile regularne.

Ravnatelj DKOM-a Goran Matešić nije htio komentirati ove podate jer kako kaže: "podaci govore sami za sebe", a nalaze su u godišnjem izvješću o radu koje je DKOM podnio Saboru. Tamo se nalaze i brojni proračunski korisnici koji su 2005. uhvaćeni u čestim muljanjima s javnim nabavama.

Pozivajući se na podatke Oglasnika javne nabave u Narodnim novinama, Komisija je izračunala da je 2005. bilo 9586 objava, a u odnosu na taj podatak relativno je mali broj izjavljenih žalbi (7,78 posto). "To upućuje na zaključak da se ponuditelji najčešće ne usuđuju tražiti pravnu zaštitu bojeći se da zbog toga na sljedećim nadmetanjima neće biti odabrani", zaključuje Matešić.

Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje DKOM je od 7 javnih nabava poništio 6, Kalmetinu ministarstvu poništeno je 8 od 12 nabava, MUP-u je poništeno 7 od 17 nabava, a čak su i Ministarstvu financija od 4 poništene 2 javne nabave.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika