22.01.2007. / 16:20

Autor: Nina Tomljanović

EUROPSKA UNIJA

Novi sporazumi EU s Ukrajinom i odluka o Cipru

Uoči ministarskog sastanka postojala je suglasnost u EU da se s Ukrajinom sklopi novi ambiciozniji sporazum o suradnji, koji bi mogao ići i do stvaranja zone slobodne trgovine

Ministri vanjskih poslova Europske unije usuglasili su se u ponedjeljak 22. siječnja u Bruxellesu oko novog sporazuma o odnosima s Ukrajinom te o okončanju gospodarske izolacije sjevernog, turskog dijela Cipra. Na svom prvom ovogodišnjem sastanku vijeće za opće i vanjske poslove usvojilo je zaključke da se Europskoj komisiji da mandat za vođenje pregovora o novom sporazumu o suradnji s Ukrajinom.

Uoči ministarskog sastanka postojala je suglasnost u EU da se s Ukrajinom sklopi novi ambiciozniji sporazum o suradnji, koji bi mogao ići i do stvaranja zone slobodne trgovine. Problem se pojavio oko neslaganja što napraviti s ukrajinskim aspiracijama prema članstvu u EU. Zemlje koje se zauzimaju za primanje Ukrajine u EU tražile su da se izrijekom spomenu njezine europske aspiracije, čemu su se suprotstavile zemlje koje su i inače skeptične prema daljnjem proširenju. Kompromis je pronađen u formulaciji zaključaka da ''novi pojačani sporazum neće prejudicirati mogući budući razvoj u odnosima između EU-a i Ukrajine''. U zaključcima se ističe da EU kroz novi sporazum ''namjerava graditi sve tješnje odnose s Ukrajinom u cilju postupne gospodarske integracije i produbljenja političke suradnje''.

Ministri su također najavili nastavak napora na otvaranju izravnih trgovačkih veza s turskom zajednicom na Cipru kako bi se okončala gospodarska izolacija sjevernog dijela tog podijeljenog otoka. U zaključcima koje su ministri usvojili kaže se ''da se bez odgode trebaju nastaviti napori na stvaranju posebnih uvjeta za trgovinu'' sa sjevernim Ciprom. Za zaključke su glasovali predstavnici svih 27 zemalja članica, među njima i Cipra, koji se dosad suprotstavljao okončanju izolacije turskog dijela otoka.

Odluka o sjevernom Cipru na tragu je zahtjeva Turske, koja već dugo traži prekid izolacije sjevernog Cipra, gdje su Turci proglasili svoju republiku, koju priznaje samo Ankara. Europska unija je krajem prošle godine djelomično zamrznula pristupne pregovore s Turskom zbog njezina odbijanja da normalizira odnose s Ciprom. Na zahtjeve da Ankara otvori svoje zračne i morske luke za ciparske brodove i zrakoplove ona je postavljala protuzahtjev da se okonča izolacija sjevernog Cipra.

Naqjavljeno je da će Ministri vanjskih poslova tijekom radnog ručka razgovarati o rezultatima nedjeljnih izbora u Srbiji. Očekuje se da će pozvati reformske snage da što prije formiraju vladu kako bi se Srbija mogla suočiti s predstojećim izazovima - pitanjem konačnog statusa Kosova, te mogućnosti nastavka prekinutih pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika