23.01.2007. / 12:15

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

Crkvene zajednice u borbi protiv bezbožne Europe

Katolički i protestantski prelati njemačkoj su kancelarki Angeli Merkel uputili pozive da se snažno založi za spominjanje kršćanstva u europskom ustavu tijekom aktualnog predsjedanja Njemačke Europskom unijom

Nastojanja Njemačke da oživi projekt europskog ustava potaknula su čelnike crkvenih zajednica u Europi na obnovu vlastite kampanje za uključivanje kršćanskog nasljeđa u taj dokument. Katolički i protestantski prelati njemačkoj su kancelarki Angeli Merkel uputili pozive da se snažno založi za spominjanje kršćanstva u europskom ustavu tijekom aktualnog predsjedanja Njemačke Europskom unijom. Naime, njezin je otac bio pastor, a Angela Merkel i osobno podupire takve prijedloge.

Među crkvenim čelnicima koji su se ovog mjeseca založili za spominjanje kršćanstva u europskom ustavu bili su njemački kardinal Karl Lehmann, predsjednik njemačke biskupske konferencije, i muenchenski kardinal Friedrich Wetter. "Ne želimo bezbožnu državu i bezbožnu Europu", kazao je Wetter.

Papa Benedikt XVI, rodom Nijemac, zasada nije zatražio spomen kršćanstva u Ustavu EU, kao što je učinio njegov prethodnik Ivan Pavao II. "Njegov je stav prema Europi nijansiraniji dok je onaj Ivana Pavla Drugog bio obilježen idealizmom", istaknuo je Hugo Brady iz londonskog Centra za europske reforme.

Njemačka je kancelarka tijekom vikenda u razgovoru za tjednik Focus signalizirala da prihvaća zahtjeve crkvenih zajednica. "Europa mora nastaviti razmatrati to pitanje", poručila je Angela Merkel.

No, malo je vjerojatno da će EU u nacrtu ustava ići dalje od ukazivanja na "kulturno, vjersko i humanističko nasljeđe" Europe, prema dogovoru iz 2004. godine kojim je EU reagirala na snažnu kampanju Vatikana i tradicionalno katoličkih zemalja.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika