23.01.2007. / 15:20

Autor: Stjepan Marković

IRAK

Uhićeno 600 pripadnika Mehdi milicije

Iračke sigurnosne snage uhitile su 600 pripadnika šijitske milicije i 16 njihovih vođa lojalnih radikalnome svećeniku Mogtada al-Sadru, objavili su američki vojni izvori. U 45 dana provedene su 52 racije u kojima su uhićeni pripadnici Mehdi milicije koja kontrolira bagdadski Sadr City i grad na Eufratu Najaf. Amerikanci tvrde da akcije nisu usmjerene samo protiv šijita nego i protiv sunitskih ekstremista.

Ove akcije bi mogle biti početak vojnih akcija za rješavanje sektaškog nasilja u Iraku koje je najavio američki predsjednik George Bush. Prema njegovom planu Amerika bi trebala poslati pojačanje od 21.500 vojnika koja bi pojačala iračke snage i omogućila im preuzimanje vlasti u Bagdadu. Plan je našao veliki otpor u američkom kongresu ne samo kod demokrata, nego i kod republikanca. Bush treba pobijede koje će pokazati uspješnost najavljene strategije jer u srijedu ujutro po lokalnome vremenu ima obraćanje naciji.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika