24.01.2007. / 14:08

Autor: Stjepan Marković

ISTRA

Kajin: Industrija ostvaruje tri puta veći priljev deviza od turizma

Prihodi od industrije čine 33,1 posto, od trgovine 29,0 posto, a od hotela i restorana tek 10,2 posto

Najveći priljev deviza u Istri ne ostvaruje se od turizma nego od industrije, donosi Poslovni dnevnik. "Broj zaposlenih u razdoblju 2002.-2005. u industriji ostaje isti, u turizmu opada za 10 posto, a u poljoprivredi stagnira", rekao je jučer na konferenciji za novinare u Pazinu saborski zastupnik Damir Kajin. Jedan od razloga Kainu da iznese ove podatke je i protivljenje nekih izgradnji tvornice kamene vune Rockwool. Protivnici tog projekta protive se ponovnoj industrijalizaciji Istre, te se zalažu za eko-poljoprivredu i eko-turizam, naravno bez apartmanizacije i betonizacije obale.

Podatci ipak govore da je industrija vrlo bitna za Istru, inače drugu županiju po ekonomskoj važnosti, odmah iza Zagreba. Prihodi od industrije čine 33,1 posto, od trgovine 29,0 posto, a od hotela i restorana tek 10,2 posto. Istra ima blizu 90.000 zaposlenih od čega u industriji zaposleno 14.332 radnika, gotovo isto kao i 2002. godine, u turizmu 5319 što je za 550 zaposlenika manje nego 2002. godine.

Istra je 1990.-1995. godine izgubila dvadesetak tisuća radnih mjesta, trećina radnika tada propalih velikih industrijskih sustava otišla je na rad u Italiju, trećina je umirovljena, a trećina je ušla u privatno poslovanje. "Kako industrija na sebe veže više zaposlenih nego ijedna druga grana, a u Istarskoj županiji ostvaruje i najveći devizni priljev triput veći od turizma. Ako se ne postigne konsenzus o izgradnji novih industrijskih objekata, loše nam se piše", poručio je biračkoj bazi Damir Kajin, naglasivši odmah da se ne zalaže za prljavu i opasnu industriju, već onu koja će uspješno kooperirati s okruženjem, ambijentom i drugim gospodarskim djelatnostima..

Da bi na kraju potkrijepio svoju početnu tezu kako razvoj Istre jednostavno nezamisliv bez industrije, Damir Kajin povukao je zanimljivu paralelu tvrdnjom: "Buzet, koji je svojevremeno nosio atribut nerazvijenog područja i nema mora ni turizma, sada je na drugom mjestu po BDP među istarskim gradovima, odmah iza Rovinja, a za koju godinu među vodećima naći će se i industrijski Labin!"

Vezane vijesti

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) po glavni stanovnika, mjeren prema standardima kupovne moći, prošle 2011. ostao je na istoj razini kao i 2010.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika