25.01.2007. / 18:58

Autor: Stjepan Marković

KAZAHSTAN

Zatvor za Kazahstanskog blogera

Kazahstanski sud osudio je autora bloga na dvije godine uvjetnog zatvora zbog uvrede predsjednika Nursultana Nazarbayeva. U svom blogu Kazis Toguzbayev u dva članka optužuje Nazarbayeva da je suodgovoran za ubojstva oporbenih političara.

"Toguzbayev je javno uvrijedio predsjedničku dužnost i čast», rekla je Natalia Rusakova, sutkinja suda u Almatyju. Tužitelj je tražio kaznu od tri godine teške robije, prisilnog rad, no sutkinja je to odbila zbog toga što je riječ o 58-godišnjaku koji nije prije bio osuđivan.

Altynbek Sarsenbaiuly, supredsjedatelj oporbene stranke Nagyz Ak Zhol ubijen je u svojemu automobilu prije godinu dana. Toguzbayev je na svom blogu napisao da su ga ubili Nazarbayevi pristaše, te kako je napisao «u određenom smislu Nazarbayevje ubojica». Prema službenoj verziji Sarsenbaiuly je ubijen zbog svađe s državnim službenikom. Za njegovu smrt optuženo desetero ljudi među kojima je i službenik sigurnosnih službi. Oporbeni političar ne vjeruju u službenu verziju događaja.

Sarsenbaiuly nije prvi kritičar Nazarbayeva koji je ubijen, tri mjeseca prije njega ubijen je s dva hitca u svome domu Zamanbek Nurkadilov, bivši gradonačelnik Almatyja. Prema službenoj istrazi Nurkadilov je počinio ubojstvo iako je upucan kroz prsa i glavu.

Nurslan Nazarbayev postao je glavni sekretar KP u Kazahstabu 1989. godine, nakon pada komunizma 1991. godine izabran je za predsjednika. Na posljednjim izborima 2005. godine dobio je preko 90 posto glasova i osigurao treći sedmogodišnji mandat. Izbore je OESS označio kao neslobodne i nedemokratske.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika