26.01.2007. / 10:12

Autor: Ana Kirin

IRAN

Iran lansira svoj prvi satelit

Iran je jedan svoj 30 kilotonski balistički projektil preradio u raketu nosač za satelit koji bi uskoro trebao biti lansiran u svemir, izvijestio je magazin "Aviaton Week & Space Tehnology" na svojim web stranicama.

Alaeddin Boroujerdi, predsjednik iranske Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, nedavno je pred studentima teologije u Qomu rekao kako su pripreme za prvo iransko lansiranje satelita završene i da će on "uskoro poletjeti",
navodi magazin.

Raketa nosač je verzija balističkog projektila "Shahab 3", dometa od 1.285 do 1.600 kilometara, piše list, pozivajući se na obavještajne izvore SAD-a.

Iransko lansiranje satelita vjerojatno bi povećalo zabrinutost SAD-a i Europe zbog strateških kapaciteta i namjera Teherana. Osim što bi predstavljalo tehnički podvig Irana, lansiranje bi moglo biti potencijalno političko i emotivno oružje na Bliskom istoku.

"Imati svoj satelit u orbiti, bilo bi snažna poruka za cijeli islamski svijet o šijitskom režimu u Teheranu", piše u svom članku "Aviaton Week & Space Tehnology".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika