26.01.2007. / 19:00

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Mislite li ''sterilizirati'' spužvu u mikrovalnoj, ona mora biti mokra

"Da bi se spriječio rizik od izbijanja vatre, potrebno je da prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu spužva bude potpuno mokra, odnosno puna vode

Nakon što je skupina znanstvenika s floridskog sveučilišta nedavno objavila podatke prema kojima se stavljanjem spužve za pranje posuđa u mikrovalnu pećnicu na dvije minuta i na najjaču temperaturu unište gotovo sve bakterije, mnoge kućanice su požurile to provjeriti.

Naime, znanstvenici su opisali kako su istraživanje proveli na način da su spužvu za pranje posuđa stavili u prljavu vodu koja je, među ostalim sadržavala bakteriju E. coli, razne viruse, parazite i bakterijske spore. Zatim su spužvu stavili u mikrovalnu pećnicu na najjaču temperaturu, nakon čega su ustvrdili da je 99 posto bakterija uništeno, prenijeli su britanski mediji. No, ključan podatak o procesu sterilizacije spužve nije objavljen, a to je da u mikrovalnu treba staviti spužvu natopljenu vodom.

"Vaš članak zainteresirao me pa sam pokušala provjeriti podatke što ste ih iznijeli", obratila se e-mailom jedna ljutita domaćica uredništvu agencije Reuters. "Kad sam stavila spužvu u mikrovalnu, ona se najprije zapalila, a zatim se počela dimiti, nakon čega je dim ispunio cijelu kuhinju, uništila sam mikrovalnu i na kraju sam sve poslala k vragu", stoji u e-mailu. "Prije svega, nakon mojeg pokušaja spužva je bila neupotrebljiva i mogla sam je samo baciti u smeće i kupiti novu, a kuća mi je smrdjela još nekoliko sati iako su vrata i prozori bili širom otvoreni", stoji u e-mailu druge bijesne domaćice. Aaron Hoover, glasnogovornik press-službe Floridskog sveučilišta izvijestio je kako su i do njega doprle slične pritužbe, no nijedna na adresu Sveučilišta.

"Tada smo zaključili da je najbolje odmah ljude upozoriti kako je iznimno važno da spužva bude puna vode", rekao je Hoover za Reuters. Sveučilište je objavilo sljedeće priopćenje: "Da bi se spriječio rizik od izbijanja vatre, potrebno je da prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu spužva bude potpuno mokra, odnosno puna vode. Dvije minute dovoljne su za sterilizaciju. Spužve ne smiju imati nikakav metalni dio. Također treba biti oprezan pri uklanjanju spužve iz mikrovalne, jer će biti jako vruća.

"Britanska Kraljevska udruga za sprečavanje nesreća u kućanstvu savjetovala je potrošače da "mikrovalne pećnice koriste isključivo u svrhu za koju su namijenjene" te da je puno jednostavnije (i jeftinije) kupiti novu spužvicu, nego novu kuću ili stan.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika