27.01.2007. / 09:39

Autor: Ana Kirin

HAAG

Čermak i Markač moraju u pritvor

Odluku o vraćanju u pritvor Čermaka i Markača, optuženih zajedno s generalom Antom Gotovinom, sudsko vijeće obrazložilo je time što general Čermak nije poštivao uvjete boravka na slobodi do početka suđenja

Raspravno Vijeće Haškog suda (ICTY) je u petak 26. siječnja suspendiralo odluku o privremenom puštanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača i naredilo da se oni 8. veljače vrate u pritvor UN-a u Scheveningenu kako bi idućeg dana sudjelovali na statusnoj konferenciji u predmetu.

Odluku o vraćanju u pritvor Čermaka i Markača, optuženih zajedno s generalom Antom Gotovinom, sudsko vijeće obrazložilo je time što general Čermak nije poštivao uvjete boravka na slobodi do početka suđenja. U odluci se kaže i da je Tajništvo ICTY-ja 12. siječnja upozorilo na odstupanje od uvjeta privremene slobode kod Ivana Čermaka te da je Vijeće 17. siječnja zatražilo od strana i Vlade RH da se očituju o tome. Dalje se ističe kako "RH nije pružila tražene informacije o Čermakovom poštovanju uvjeta privremenog oslobađanja i mjerama koje je poduzela kako bi se osiguralo takvo poštovanje". Vijeće želi čuti mišljenje Čermaka o tome, dodaje se u odluci. Kako je izjavio Markačev odvjetnik Goran Mikuličić, to je realan i legitiman zahtjev Haškoga suda.

Vlada je zanijekala tvrdnje Haškog suda da nije pružila očitovanje o tome kako optuženi general Ivan Čermak poštuje uvjete svog privremenog puštanja na slobodu. Ministarstvo pravosuđa je reagirajući na tu tvrdnju ustvrdilo da se Vlada o navedenom zahtjevu očitovala putem Ministarstva pravosuđa - Uprave za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima. Priopćenje je dostavljeno Uredu za vezu u Zagrebu, koji ga je proslijedio Tajništvu u Den Haagu. Napominju kako su dobili potvrdu da je očitovanje primljeno. U Ministarstvu istražuju razloge zbog kojih je došlo do toga da se tvrdi suprotno.

U odluci Raspravnog Vijeća, koju je potpisao predraspravni sudac Bakone Justice Moloto, od hrvatske Vlade još se traži da osigura prebacivanje Čermaka i Markača pod stražom u nizozemsku zračnu luku Schiphol, a od nizozemskih vlasti da ih preprate do pritvorske jedinice ICTY-a u Scheveningenu, predgrađu Den Haaga.

Početak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču zakazan je za svibanj.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika