30.01.2007. / 09:43

Autor: Ana Kirin

OSIJEK

Biste hrvatskih velikana svečano otkrivene dva puta

Nakon 25 minuta čekanja saborskog izaslanstva Đapić je otkrio porsja nobelovaca Ružičke i Preloga te biskupa Strossmayera i proglasio rondel otvorenim, a petnaestak minuta kasnije stigao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i drugi gosti te su poprsja ponovno pokrivena, a ponovno je odsvirana i hrvatska himna

Rondel velikana s poprsjima nobelovaca Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičke te biskupa Josipa Jurja Strossmayera pred osječkom Matematičkom gimnazijom u Tvrđi koju su pohađali, u ponedjeljak 29. siječnja svečano je otvoren čak dva puta.

Naime, prema protokolu Ureda predsjednika Hrvatskog sabora u 13,30 sati predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i rektorica osječkog Sveučilišta "J.J. Strossmayera" Gordana Kralik rondel su trebali svečano otvoriti i predati osječkom gradonačelniku Anti Đapiću i Osječanima. U to vrijeme pred gimnazijom u Tvrđi okupio se veći broj građana i gostiju koji su zajedno s gradonačelnikom Đapićem na kiši čekali 25 minuta svečanost otvaranja. Nakon 25 minuta Đapić je, uz pljesak nazočnih i intoniranje himne, otkrio porsja nobelovaca Ružičke i Preloga te biskupa Strossmayera i proglasio rondel otvorenim. Novinarima je izjavio kako je neprimjereno od saborskog protokola da se 25 minuta kasni na tako važnu svečanost te da će uložiti prosvjed. Istaknuo je kako je za grad Osijek, koji je sa znatnim izdvajanjima sudjelovao u izgradnji rondela velikana, otvaranje rondela veliki kulturni događaj.

Petnaestak minuta nakon što je Đapić otkrio poprsja, otvorio rondel velikana i otišao, na isto je mjesto iz obližnjeg Rektorata Sveučilišta "J.J.Strossmayera", gdje su održana predavanja prigodom otvorenja rondela u povodu 120. obljetnice rođenja Lavoslava Ružičke i 100. obljetnice rođenja Vladimira Preloga i jubileja biskupa Stossmayera, stigao predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i drugi gosti, te članovi Družbe "Braće hrvatskoga zmaja" Zmajskog stola u Osijeku. Poprsja su ponovno pokrivena, a otkrili su ih članovi Družbe "Braće hrvatskoga zmaja", a ponovno je odsvirana i hrvatska himna. Šeks je na upit novinara kako to da se kasnilo 25 minuta, rekao kako on ne zna o čemu je riječ. "Do maloprije sam bio na predavanju hrvatskih akademika o velikanima, našim nobelovcima i biskupu Strossmayeru gdje sam i sam govorio", izjavio je Šeks.

Dr. Vladimir Rukavina, član Družbe "Braće hrvatskoga zmaja", kazao je kako "gradonačelnik Đapić nije smio otvoriti rondel velikana i otkriti porsja". Na novinarski komentar da se u protokolu bez objašnjenja kasnilo 25 minuta nije odgovorio.

Predsjednik Organizacijskog odbora i profesor emeritus osječkoga Sveučilišta Antun Tucak rekao je da je u rondel uloženo ukupno oko šest milijuna kuna. Gradnju rondela potaknula je Družba "Braće hrvatskoga zmaja" Zmajski stol u Osijeku, a kamen temeljac u srpnju prošle godine položili su predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar Dragan Primorac i predsjednik Organizacijskog odbora Antun Tucak. Autor idejnog rješenja rondela je akademik Andrija Mutnjakovć, a autor poprsja trojice velikana akademski kipar Marijan Sušac.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika