30.01.2007. / 14:21

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Diplomatske note između Hrvatske i Slovenije postale "dio folklora"

"Diplomatske note između Slovenije i Hrvatske postale su već dio folklora", piše u komentaru mariborskog lista Večer od utorka, a komentator ljubljanskog Dela smatra da su razmjene nota na istu temu kao i diplomatski izrazi o stalnom prijateljstvu i pomaganju susjeda u pristupanju euroatlantskim integracijama jedna vrsta istrošene rutine

Slovenski mediji bliski vladi u komentarima u utorak 30. siječnja ne pridaju preveliku političku težinu razmjeni diplomatskih nota između Ljubljane i Zagreba, te iznose ocjenu da su takve note postale uobičajenom praksom zbog neriješene granice na moru.

"Diplomatske note između Slovenije i Hrvatske postale su već dio folklora", piše u komentaru mariborskog lista Večer od utorka, što ga je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA. Čini se da je nota s hrvatske strane motivirana predizbornom nervozom u Hrvatskoj i ne bi bilo dobro kad bi se tome prepustila i Slovenija, iznosi komentator Večeri koji smatra da "međusobno prijavljivanje" Bruxellesu kad je riječ o neriješenoj granici nije dobro, te da bi "dvije vlade koje su ideološki bliske morale naći nešto empatije" kako bi se stvari riješile. Tako se ne bi događalo da se problemi preuveličavaju i na svoj račun dolaze "nacionalisti na obje strane" i da se od toga "trese cijela Europa i njezina okolica", smatra komentator slovenske Večeri, te dodaje da sada treba odgovoriti kako zaplete s granicom riješiti: "Novim pregovorima, arbitražom ili europskom kamuflažom".

Komentator Dela također smatra da su razmjene nota na istu temu kao i diplomatski izrazi o stalnom prijateljstvu i pomaganju susjeda u pristupanju euroatlantskim integracijama jedna vrsta istrošene rutine. "Teško je nabrojiti sve note što su ih razmijenile dvije države koje se obično deklariraju kao prijateljske susjede koje se međusobno podupiru u širem međunarodnom prostoru, kad iza prvog graničnog kamena sve postane tako komplicirano, pa nikad nije jasno što tko uistinu hoće i čega se je tko možda spreman odreći", piše u komentaru Dela Stojan Žitko. "Diplomacija najvišeg ranga je stresna, ali i vrlo osjetljiva, protkana vrlo sofisticiranim potezima. Još je veći problem to što nesređeni odnosi s Hrvatskom predstavljaju bogato lovište za nacionaliste svih vrsta, pri čemu je Jelinčič možda najmarginalniji", ocjenio je komentator ljubljanskog Dela.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika