30.01.2007. / 15:15

Autor: Martina Zeković

EU

Njemačka neće tražiti zabranu svastike u EU

Njemačka je isto tako odustala i od zahtjeva da zemlje EU proglase zločinom negiranje holokausta, kao što je bilo navedeno u nacrtu prijedloga europskog zakon protiv rasizma

Njemačka je odustala od traženja zabrane za isticanje simbola nacizma, svastike, na razini EU. Njemačka koja trenutno predsjedava Europskom unijom, zabranila je nacističke simbole, te je tijekom ovog mjeseca najavljivala da će isti zakon pokušati progurati i u EU. Hinduske skupine na ovaj su prijedlog reagirale prosvjedima obzirom je svastika bila dio njihove vjere 5.000 godina prije nego što su ga prihvatili nacisti. Njemačka je isto tako odustala i od zahtjeva da zemlje EU proglase zločinom negiranje holokausta, kao što je bilo navedeno u nacrtu prijedloga europskog zakon protiv rasizma.

U nacrtu prijedloga navodi se kako zemlje članice mogu odlučiti da ne proglase negiranje holokasuta zločinom "kada takvo ponašanje ne potiče na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv neke skupine ili člana skupine". U zemljama kao što su Njemačka, Austrija i Francuska, negiranje holokausta je zločin koji se kažnjava zatvorskom kaznom do 10 godina. U njemačkom prijedlogu kaže se da bi se poticanje na rasizam i ksenofobiju trebalo kažnjavati s najmanje 1 do 3 godine zatvora u svih 27 zemalja članica, ali se ostavlja svakoj pojedinačnoj zemlji da odluči o pojedinostima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika