30.01.2007. / 15:35

Autor: Stjepan Marković

TEHNOLOGIJA

Predstavljena Windows Vista

Microsoft je u Britanskoj nacionalnoj knjižnici u Londonu predstavio svoju posljednju verziju Windows operativnog sustava pod nazivom Vista. Vistu je predstavio vlasnik i osnivač Microsofta, Bill Gates, koji je istakao da je za proizvodnju ovog operativnog sustava trebalo pet godina. Prema nekim procjenama za godinu dana ovaj operativni sustav će koristiti više od 100 milijuna ljudi diljem svijeta, te će biti dostupan na 70 različitih jezika.

Prema najavama novi operativni sustav uz ljepše sučelje (Aero) trebao bi ponuditi bolju zaštitu računala što je bio jedan od glavnih problema prethodnog operativnog sustava. Za korištenje Viste minimalna konfiguracija računala morat će imati 512 MB RAM-a, procesor od barem 800 Mhz i 15 Gb slobodne memorije na Hard disku. No za ugodno korištenje trebat će vam puno više od toga. Da bi mogli koristiti novo grafičke sučelje potrebna vam je i grafička kartica novije generacije. Iz Microsofta je stiglo obećanje da će do 2011. godine pružati podršku korisnicima Windowsa XP, operativnog sustava koji će biti zamijenjen novom Vistom. Finalna verzija Viste je prije dva mjeseca dan na korištenje suradnicima koji su prijavljivali pogreške u programu kako bi se mogao doraditi.

Cijena Viste će iznositi između 100 i 500 dolara, ovisno o verziji. No, zbog razlike u cijeni za europsko i američko tržište, mnogi su počeli kritizirati novi Microsoftov proizvod. Cijene su za europsko tržište duplo veće nego za američko.

Microsoft je također predstavio i novi set uredskih alata Office 2007 koji uz novo korisničko sučelje koje će zahtijevati određeno navikavanje donosi i veće hardverske zahtijeve za ugodno korištenje

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika