30.01.2007. / 17:50

Autor: Stjepan Marković

RUSIJA

Moskva zabranila gay pride

Moskovski gradonačelnik Juri Lužnikov rekao je da se nikada u Moskvi neće održati Gay parada opisavši ju kao djelo sotonista. Moskva je 2006. godine zabranila Gay paradu zbog sigurnosnih razloga. Neki od sudionika su se ipak odlučili marširati gradom usprkos zabrani, njih su pretukli protudemonstranti i uhitila policija.

"Prošle godine, Moskva je bila pod neviđenim pritiskom da sankcionira gay pride, koji se ne može nazvati nikako drukčije nego sotonizam", rekao je Lužnikov i dodao, "paradu nismo dopustili prošle godine i ne ćemo je dopustiti u budućnosti". Optužio je aktiviste da primaju donacije sa zapada i šire nemoral po Rusiji. Na kraju se zahvalio poglavaru Ruske pravoslavne crkve Alekseiu II na potpori koju mu je pružio u zabranjivanju parade.

Gay aktivisti tvrde da je zabrana kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava, te se namjeravaju žaliti Europskome sudu za ljudske prava u Strasbourgu. Aktivisti su najavili da planiraju i ove godine u svibnju organizirati paradu bez obziran na zabranu. "Pokušavaju nas utišati, ruske vlasti nam oduzimaju osnovna ljudska prava. Zadnju riječ u ovom slučaju imat će europsko pravosuđe", rekao je Nikolai Alekseiev, jedan od organizatora parade. Gay aktivisti u Rusiji su podijeljeni oko parade, dok neki misle da bi trebalo ju organizirati usprkos zabrani drugi misle da će to samo isprovocirati sukob s neistomišljenicima.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika