01.02.2007. / 14:47

Autor: Stjepan Marković

SABOR

Zakon o primopredaji vlasti na udaru kritika

U Hrvatskom saboru raspravljao se o konačnom tekstu izmjena Zakona o primopredaji vlasti koji bi državni model primopredaje vlasti preslikao na lokalnu razinu. Zbog percepcije javnosti da je lokalna vlast korumpirana novim bi se zakonom moglo stabilizirati političke prilike i minimizirat političku korupciju izjavio je Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu. Prema njemu ovim bi se zakonom depolitizirala državna služba. Pomoćnici ministara, tajnici ministarstava, zamjenici tajnika Vlade i zamjenici državnih tajnika novoj Vladi nakon izbora moraju staviti svoj mandat na raspolaganje. Vlada bi za ta službenička mjesta raspisala javne natječaje.

Novi zakon je naišao na oštre reakcije oporbe koji optužuju vladajuću stranku da pokušava osigurati položaje svojih stranačkih poslušnika ukoliko izgube izbore. "Bit zakona je strah od nove vlasti i želja da se zatečeno stanje zacementira", ocijenio je Damir Kajin zastupnik IDS-a, te dodao da ukoliko se stvori praksa prema kojoj svi nakon izbora ostaju na svojim mjestima otvorit će se vrata korupciji. Osim pomoćnika ministara i drugih službenika u Vladi i ministarstvima, svoje bi mandate na raspolaganje, tvrdi Kajin, nakon izbora trebali staviti i direktori trgovačkih društava u vlasništvu lokalne samouprave, ali i čelnici INA-e, HEP-a, Hrvatskih pošta, Hrvatskih autocesta i drugi.

U kritici zakona pridružio se i Željko Pecek iz HSS-a koji se složio da je ova izmjena pokušaj osiguravanja radnih mjesta za politički podobne kadrove i upitao po kojim su kriterijima ti ljudi uopće zaposleni. Pecek je upozorio da zakon ne predviđa nikakve sankcije za one koji prekrše zakon i sklope nedopuštene ugovore kod primopredaje vlasti, te je predložio da lokalni čelnici prilikom napuštanja svog položaja predaju izvještaj o stanju u toj jedinici lokalne samo uprave koji bi bio službeni dokument.

Mato Arlović iz SDP-a ocijenio je da će predloženi zakon privilegirati dio državnih dužnosnika, koji će se nakon idućih parlamentarnih izbora birati po javnom natječaju i postati državni službenici, podsjetivši da je upravo tim dužnosnicima Sabor na prošloj sjednici povećao plaće.

Pero Kovačević iz HSP-a drži neprihvatljivim rješenje po kojem će lokalni i regionalni čelnici u razdoblju prijenosa vlasti moći potpisivati ugovore najviše vrijednosti 0,5 posto proračuna jedinice kojoj su na čelu. "Neodgovorni i razuzdani gradonačelnici tu će odredbu shvatiti, ne kao ograničenje, nego kao obvezu da potroše što više novca pa će napuhavati proračune u izbornoj godini", uvjeren je Kovačević, koji predlaže da se o Vladinu prijedlogu provede treće čitanje.

Prijedlog zakona je branio Dražen Bošnjaković iz HDZ-a koji je rekao da bi se njime olakšao položaj onima koji bi preuzimali vlast na lokalnoj razini, tj. neće dužnosnici na odlasku moći započeti velike projekte u trenutku prijenosa vlasti. Tvrdnju da zakon služi cementiranju postojećih položaja je odbacio uz riječi da će svi dužnosnici nakon izbora svoje mandate staviti na raspolaganje novoj vlasti.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika