03.02.2007. / 11:32

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

HSP prijavio HTV državnom odvjetništvu

Zastupnik HSP-a Miroslav Rožić tvrdi da HTV, protivno zakonu, kupuje program od supružnika zaposlenika HRT-a, da je marketinškim agencijama "Magma" i "Upeks" odobren popust od 80 posto, te da se oprema HRT-a koristi se za snimanje reklama koje se prodaju drugim tvrtkama

Zastupnik HSP-a Miroslav Rožić predao je u petak 2. veljače glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću dokumente koji, kako tvrdi, dokazuju nezakonitosti u poslovanju HTV-a vezano uz emisije vanjske produkcije. Glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) Martina Mihordin potvrdila je u petak Hini da se Rožić sastao s Bajićem i predao mu materijale. "Nadležno državno odvjetništvo već je poduzelo potrebne radnje i zatražilo od porezne uprave i ostalih mjerodavnih tijela provjeru podataka", izjavila je glasnogovornica DORH-a.

U saborskoj raspravi o financijskom izvješću Hrvatske radiotelevizije za 2005. godinu, održanoj 31. siječnja, Rožić je rekao da je njegova stranka prikupila sve HTV-ove ugovore o kupnji programa vanjske produkcije i ocijenio kako su ti troškovi nerazumni. U medijima je tada najavio da će prijaviti nacionalnu televiziju te slučaj predati Državnom odvjetništvu.

Rožić tvrdi da je produktivnost zaposlenih u vanjskoj produkciji 100 puta veća od one na HTV-u, te da je HTV samo na jednu od serija potrošio 46 milijuna kuna. Rekao je da HTV, protivno zakonu, kupuje program od supružnika zaposlenika HRT-a, da je marketinškim agencijama "Magma" i "Upeks" odobren popust od 80 posto, te da se oprema HRT-a koristi se za snimanje reklama koje se prodaju drugim tvrtkama.

Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer tvrdi da ni jedan otkupljeni program na HTV-u nije stajao 46 milijuna kuna i da su iznosi u većini slučajeva bili i 10 puta manji.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić također je rekao kako nema saznanja o takvim nezakonitostima, upućujući zastupnika Rožića da ono što zna prijavi Državnom odvjetništvu. "Mi kupujemo od vanjskih produkcija ono što je kvalitetom bolje, ili jeftinije od onoga što mi možemo raditi", rekao je Galić, dodajući kako je vanjska produkcija jeftinija jer nema pritiske koje ima HRT, kao što je ograničavanje satnice od strane sindikata.

Klubovi HDZ-a i HSP-a oštro su u Saboru kritizirali financijsko izvješće Ravnateljstva HRT-a, ocjenivši ga "sramotnim" i "uvredom za zastupnike", dok je oporba ustvrdila da je riječ o pokušaju uspostavljanja političke kontrole nad javnom televizijom. Zastupnici su međutim odbacili prijedlog da se odgodi glasovanje o izvješću dok se ne utvrdi autentičnost jednog objavljenog ugovora, pa je Sabor u petak financijsko izvješće HRT-a primio na znanje.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika