05.02.2007. / 13:18

Autor: Stjepan Marković

JUŽNA KOREJA

Tri godine zatvora zbog pronevjere 110 milijuna dolara u Hyundaiju

Predsjednik uprave Hyundaija, Chung Mong-koo, osuđen je na tri godine zatvora zbog pronevjere 110 milijuna dolara i narušavanja poslovnog povjerenja. Chung, predsjednik uprave jedne od najvećih Korejskih kompanija, koristio je fondove kompanije za vlastite potrebe, te za podmićivanje političara i lobista koji su trebali pomoći njegovom sinu da preuzme kompaniju. Chungu je sud dopustio da i dalje uz jamčevinu boravi na slobodi dok viši sud ne odluči o njegovoj žalbi na presudu. Tužiteljstvo je prije izricanja presude tražilo šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Neki analitičari predviđaju da bi Chungovo zatvaranje moglo negativno djelovati na korejsku auto industriju i ekonomiju uopće. U presudi sudac je rekao: "Sud je odlučio da je nužno striktno provesti zakone kako bi se iskorijenila stara praksa protutržišnog djelovanja i omogućilo stvaranje još uspješnije ekonomiji".

Chungovi odvjetnici traže preinaku zatvorske kazne u uvjetnu kaznu jer bi zatvaranje Chunga imalo negativne posljedice za južnokorejsku ekonomiju. Vrijednost dionica Hyundai Motor Companya je pala za 2,44 posto nakon izricanja presude.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika