06.02.2007. / 15:41

Autor: Nacionalova redakcija

ISTRAŽIVANJE

Vlastitu nekretninu posjeduje 51 posto građana

Uz nekretninu u kojoj stanuju, 13 posto ispitanika posjeduje još jedan stan

Vodeći oglasnik za nekretnine u Hrvatskoj CentarNekretnina, proveo je veliko istraživanje o nekretninama na uzorku od preko 1000 ispitanika u siječnju 2007. Svoj vlastiti stan ili kuću ima 51% ispitanika. Od toga, vlastiti stan sa do dvije sobe ima 44% ispitanika. Polovica ispitanika živi u vlastitoj užoj obitelji, dok ih petina živi s roditeljima. Svaki sedmi ispitanik živi s djevojkom ili dečkom, a svaki deseti živi sam. Najviše ispitanika, njih 29 posto, živi s još jednom osobom. Četvrtina ispitanika živi u tročlanoj ili četveročlanoj zajednici, a njih 12 posto živi u peteročlanoj ili većoj zajednici.

Neki od sudionika istraživanja naveli su da žive u nekretninama starim i do 400 godina, a prosječna starost starih nekretnina u kojima ljudi žive, iznosi 70 godina, te u njima živi 22 posto ispitanika. Prosječna starost svih nekretnina u kojima žive sudionici istraživanja iznosi 31 godinu. Samo 12 posto ispitanika stanuje u nekretninama starim od 5 do 15 godina, a njih 13 posto u nekretninama starim do 5 godina.

Uz nekretninu u kojoj stanuju, 13 posto ispitanika posjeduje još jedan stan. Polovica ispitanika osigurala je svoju nekretninu, 38 posto nije, a 11 posto ispitanika ne zna je li njihova nekretnina osigurana.

Kada bi mogli birati, 57 posto ispitanika rađe bi živjelo u kući, dok u stanu želi živjeti 43 posto ispitanika. Za nekretninu u kojoj ispitanici žele živjeti presudni su čisti papiri, izjasnilo se čak 90 posto ispitanika, za njih 51 posto presudna je bila kvaliteta gradnje. Instalacije su bile presudne za 46 posto, a raspored prostorija za 42 posto ispitanika.

Od ispitanika koji imaju stambenu štednju, 36 posto štedi u Raiffeisen stambenoj štedionici, a 32 posto u Prvoj stambenoj štedionici. Znatno manje ispitanika, njih 17 posto, ima stambenu štednju u Wustenrot, 15 posto u PBZ stambenoj štedionici, a samo 1 posto ispitanika štedi u HPB stambenoj štedionici. Nakon isteka perioda stambene štednje, 60 posto ispitanika štednju neće iskoristiti za podizanje stambenog kredita. Neki ispitanici će produžiti štednju, neki će iskoristiti novac za opremanje stana. Pet posto ispitanika još ne zna što će s novcem dobivenim tom štednjom.

Za ispitanike koji otplaćuju stambeni kredit, mjesečne rate kredita su različite, krenuvši od manje od 1.000 kn koje izdvaja 8 posto ispitanika pa do preko 5.000 kn koje izdvaja 7 posto ispitanika koji imaju stambeni kredit. Najčešće rate su one između 1.000 do 2.000 kn, a otplaćuje ih mjesečno 27 posto ispitanika koji imaju stambeni kredit. Ratu između 2.000 i 3.000 kn ima 31 posto ispitanika koji otplaćuju stambeni kredit. Gotovo svi ispitanici koji imaju stambeni kredit, njih 93 posto, nisu požalili zbog toga.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika