09.02.2007. / 12:21

Autor: Ana Kirin

BiH

Nove snimke zločina Petog korpusa Armije BiH

Snimka je nastala na području Cazinske Krajine i Bihaća, nakon što je Armija BiH preuzela kontrolu nad Autonomnom Pokrajinom Zapadna Bosna, porazivši Abdićeve vojne formacije

Radio-televizija Republike Srpske objavila je u četvrtak 8. veljače navečer snimke na kojima je prikazano kako vojnici Petog korpusa Armije BiH, čiji je ratni zapovjednik general Atif Dudaković, zlostavljaju pripadnike Vojske Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića. Na snimci od 11. srpnja 1994. godine vide se zlostavljanja tijela trojice boraca vojske Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna u improviziranoj mrtvačnici.

Snimka je nastala na području Cazinske Krajine i Bihaća, nakon što je Armija BiH preuzela kontrolu nad Autonomnom Pokrajinom Zapadna Bosna, porazivši Abdićeve vojne formacije. Prema snimci, dva dana ranije Dudaković je čestitao svojim vojnicima pokazujući na dvojicu vojnika uz riječi "Ovo su glavni glumac i operativac filma", a zatim dodao "Ja sam redatelj".

Na snimkama, koje su u posjedu Radio-televizije Republike Srpske, prikazano je više tijela na putovima i njihove osobne stvari. Prikazani su i ljudi koji na radiju slušaju izvještaj u kojem se govori o "uspješno završenoj akciji "Sloboda '94" u kojoj su uništeni teroristi i izdajnik Fikret Abdić". Snimljena je i proslava akcije "Sloboda '94", a na snimci se vidi kako se pripadnici Petog korpusa ARBiH u vojnim vozilima kreću ulicama Bihaća i pucaju u zrak.

Direktor Ureda za traženje nestalih RS Milan Ivančević, u razgovoru nakon prikazivanja snimljenog materijala u emisiji ''Pečat'', rekao je da je pravosuđe RS ima nedopustivo inertan odnos prema zločincima i Dudakoviću, koji im je zapovijedao i koji do danas nije procesuiran. ''Pravosuđe i RS i BiH ima obimnu dokumentaciju o zločinima i nije trebalo čekati da se identificira 500 žrtava, jer su dovoljna i dva da se pokrene proces za ratni zločin'', rekao je Ivančević.

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istragu protiv Dudakovića nakon što je objavljeno nekoliko ratnih snimaka na kojima se vidi kako pripadnici Petog korpusa Armije BiH tijekom akcije "Oluja" ubijaju srpske civile i vojnike, a Dudaković je prikazan kako u obilasku osvojenih teritorija naređuje spaljivanje srpskih sela. Glavni tužitelj BiH Marinko Jurčević izjavio je nedavno kako bi istraga protiv Dudakovića mogla biti završena u rujnu, podsjetila je Radio-televizija RS.

Snimku možete pogledati na YouTube-u.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika