09.02.2007. / 14:34

Autor: Stjepan Marković

JERUZALEM

Sukobi Palestinaca i Izraelaca

Izbili sukobi u Jeruzalemu između palestinskih demonstranata i izraelskih sigurnosnih snaga zbog restauracije svetih dijelova Starog grada. Demonstracije su se iz mirnih pretvorile u nasilne nakon što su palestinski demonstranti počeli bacati kamenje. Nekoliko stotina izraelskih policajaca uzvratilo je suzavcem i gumenim metcima.

Sukob je počeo zbog arheoloških iskapanja i obnove na Brdu hrama ili Haram al-Sharifu kako ga zovi muslimani, jednom od najsvetijih mjesta za muslimane i Židove. Izraelske vlasti s iskapanjima su počeli u utorak, te objašnjavaju da su zahvati nužni kako bi se očuvala baština. Muslimani strahuju da će iskapanja oštetiti temelje al-Aqsa džamije, mjesta za kojeg vjeruju da je Muhamed uzašao na nebo. Na istom prostoru se nalazio nekadašnji židovski hram od kojega je danas ostao Zid plača.

U neredima je prema podatcima izraelske policije ozljeđeno je 17 demonstranata i 15 policajaca. Po Starome gradu su raspoređeno dodatnih 2.500 policajaca kako bi spriječili širenje sukoba.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika