09.02.2007. / 15:53

Autor: Stjepan Marković

HAAG

AP: Gotovina u Hrvatskoj heroj

Novinska agencija Associated Press javlja o procesu protiv trojice hrvatskih generala koji se vodi na Haaškome sudu zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog za vrijem i nakon oslobodilačke akcije Oluja. AP piše da se najviše rangirani Ante Gotovina nalazi u pritvoru u Haagu već više od godine dana, te da se Ivan Čermak i Mladen Markač nalaze na slobodi. Za njih dvojici piše da su vraćeni u pritvor ovaj tjedan zbog statusne konferencije.

Haški tužitelji optužili su trojicu generala za sudjelovanje u "zločinačkom pothvatu" sa ciljem "protjerivanja Srba iz Krajine, pokrajine na jugu Hrvatske, u organiziranoj kampanji ubojstava i zlostavljanja." Sva trojica izjasnila su se kao nevina. AP javlja da je početak suđženja zakazan za 7. svibnja, te da je maksimalna kazna za optužena djela doživotni zatvor. Dalje u tekstu stoji da se Gotovinu, kao i suoptuženike u Hrvatskoj doživljava kao junake jer su oslobodili posrućja teritorija koja su 1991. godine okupirali Srbi. U optužnici ih se tereti za sudjelovanje u etničkom čišćenju, ubojstva i zlostavljanja srpskih civila, zastupaju drugačiji stav.

Statusna konferencija je zakazan u Prvoj dvorani sudišta, a trebala bi početi u 16 sati i trajati do 19 sati.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika