09.02.2007. / 17:57

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Nabava udžbenika vrijedna 240 milijuna bez javnog natječaja

Martin Orošić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta izjavio je da se za nabavu besplatnih udžbenika neće raspisati javni natječaj već da će se taj posao vrijedan 240 milijuna kuna riješiti iztavnom pogodbom, javlja Jutarni list. U Ministarstvu tvrde da uđbenike odabiru nastavnici, pa za svaki pojedini i odabrani udžbenik postoji samo jedan ponuditelj, nakladnik. Javni se natječaj provodi samo u slučaju da za neku robu ili uslugu ima više ponuditelja, tvrde u Ministarstvu. Njihov stav ne dijele, međutim, pojedini pravni stručnjaci niti oporbeni zastupnici.

Zakon o javnoj nabavi obvezuje raspisivanje javnog natječaj za sve poslove vrednije od 200.000 kuna. Jedan od glavnih argumenata Ministarstva je problm nedostatak vremena, prema njima raspisivanje natječaja bi dovelo u pitanje cijeli projekt besplatnih udžbenika. "Raspisivanje natječaja podrazumijeva da oni koji na natječaju eventualno dobiju taj posao moraju prvo otkupiti udžbenike od nakladnika i distribuirati ih u škole, što traži više vremena i dovodi u pitanje našu ideju da udžbenici budu u školama 25. kolovoza", rekao je Oršolić. Ministarstvo je prema njegovim riječima već postiglo načelni dogovor s nakladnicima da oni sami do 25. kolovoza distribuiraju udžbenike školama, a prosvjetna vlast u tome vidi i glavni prostor za uštedu novca jer bi se izbjegle knjižare.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika