09.02.2007. / 18:27

Autor: Martina Zeković

SARAJEVO

Nova vlada BiH

Potvrđeno je imenovanje devet ministara i sedam zamjenika ministara, dok će zamjenici ministara komunikacija i transporta, i civilnih poslova, te zamjenik ministra obrane za politiku i planiranje biti imenovani naknadno

Na sjednici održanoj u petak u Sarajevu, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je odluku o imenovanju ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. "Sretan sam što je danas potvrđen kabinet sa širom parlamentarnom većinom od one koju su potpisali lideri političkih stranaka", izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Potvrđeno je imenovanje devet ministara i sedam zamjenika ministara, dok će zamjenici ministara komunikacija i transporta, i civilnih poslova, te zamjenik ministra obrane za politiku i planiranje biti imenovani naknadno. Za potvrđivanje novog saziva Vijeća ministara BiH glasao je 31 zastupnik, devet je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Za ministra vanjskih poslova, Špirić je imenovao Svena Alkalaja, a za njegovog zamjenika Anu Trišić-Babić. Na dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Špirić je imenovo Slobodana Puhalaca, a njegov zamjenik je Vilim Primorac. Za ministra financija i trezora koji će istovremeno biti i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Špirić je imenovao Dragana Vrankića, a za njegovog zamjenika Fuada Kasumovića. Za ministra komunikacija i transporta imenovan je Božo Ljubić, a za ministra civilnih poslova Sredoje Nović, dok će njihovi zamjenici biti naknadno imenovani. Safet Halilović bit će budući ministar za ljudska prava i izbjeglice, a njegov zamjenik Slavko Marin. Ministar pravde bit će Bariša Čolak, a njegov zamjenik Srđan Arnaut. Za ministra sigurnosti koji će istovremeno biti i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara imenovan je Tarik Sadović, a za njegovog zamjenika Mijo Krešić. Ministar obrane trebao bi biti Selmo Cikotić s tim da će njegovo imenovanje i potvrđivanje stupa na snagu 22.travnja, kada se stiču zakonski uvjeti za njegovo imenovanje. Zakon o obrani nalaže da osoba ne može biti imenovana na dužnost ministra obrane u razdoblju od tri godine nakon prestanka profesionalne vojne službe u oružanim snagama, a za Cikotića taj rok ističe 21. travnja. Na mjesto zamjenice ministra obrane za upravljanje resursima imenovana je Marina Pendeš, dok će zamjenik ministra obrane za politiku i planiranje biti imenovan naknadno.

Zastupnici oporbenih stranaka kritizirali su budući sastav Vijeća ministara BiH jer smatraju da neki od kandidata nisu kompetentni za obavljanje funkcija na koje su predloženi. Za oporbu, ovakav sastav vlade ne obećava da može rješavati probleme ove zemlje, a neki su rekli kako ne vjeruju u politički koncept na kojem počiva ova parlamentarna većina.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika