12.02.2007. / 14:35

Autor: Nina Tomljanović

EU

Odlazi prvi koordinator za protuterorizam

Izvješće, koje obuhvaća razdoblje od dvije godine, vrlo se kritično odnosi prema De Vriesu, koji je svjedočio pred privremenim parlamentarnim odborom u travnju prošle godine

Gijs de Vries, prvi koordinator EU-a zadužen za borbu protiv terorizma, odstupiti će idućeg mjeseca s dužnosti nakon tri godine, pišu europski mediji. Njegova odluka o neobnavljanju ugovora na toj dužnosti u skladu je vremenski s ovotjednim glasovanjem u Europskom parlamentu o izvješću o aktivnostima CIA-e u Europi.

Izvješće, koje obuhvaća razdoblje od dvije godine, vrlo se kritično odnosi prema De Vriesu, koji je svjedočio pred privremenim parlamentarnim odborom u travnju prošle godine. Ograničen onim što su mu države članice dopustile da kaže on je davao vrlo nejasne odgovore na pitanja eurozastupnika, od kojih je jedan to svjedočenje nazvao ''potpuno beskorisnim''.

U izvješću se razmatra koliko su države članice znale o letovima CIA-e, kojima su se prevozili osumnjičeni za terorizam, te o tajnim centrima američke obavještajne službe u Europi. Također je u izvješću koje ''postavlja pitanje o pravoj biti dužnosti koordinatora za protuterorističku borbu EU-a koju je obnašao Gijs de Vries i privlači pozornost na nedostatak vjerodostojnosti u njegovim izjavama'' iskazana frustracija eurozastupnika.

No, kako prenosi agencija Reuters, jedan je EU-ov dužnosnik u Bruxellesu izjavio da povlačenje De Vriesa nema ništa s izvješćem o CIA-i. ''To nema nikakve veze s parlamentarnim izvješćem o CIA-i'', rekao je neimenovani izvor. Dužnost koordinatora za protuterorističku borbu EU-a ustanovljena je nakon terorističkih napada u Madridu 2004. I dok su njegovo imenovanje podržavali šefovi EU članica jer je trebao donijeti koordinaciju između članica i EU institucija, De Vriesova je dužnost zapravo imala vrlo malo pravih ovlasti.

Mediji naglašavaju, da treba dodati činjenicu kako države članice nisu bile sklone dijeljenju informacija o protuterorističkim akcijama

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika