12.02.2007. / 15:40

Autor: Ana Kirin

NJEMAČKA

Teroristica Crvenih brigada izlazi iz zatvora

Brigitte Mohnhaupt slovi kao predvodnica nekih od najspektakularnijih RAF-ovih akcija poput otmice i ubojstva predsjednika Njemačke udruge poslodavaca Hansa Martina Schleyera 1977. godine

Brigitte Mohnhaupt, bivša teroristica Frakcije crvenih brigada (RAF) krajem ožujka će nakon 24 godine provedene u zatvoru biti puštena na slobodu. "Imajući u vidu sigurnosne interese javnosti, sud je odlučio višestruku doživotnu zatvorsku kaznu za Brigitte Mohnhaupt preinačiti u uvjetnu kaznu", priopćio je u ponedjeljak 12. veljače drugostupanjski sud u Stuttgartu. Sud je svoju odluku donio na temelju procjene psihijatrijskog vještaka koji je ustvrdio da Brigitte Mohnhaupt više nije podložna recidivu. "Ne postoje indicije koje bi ukazivale na to da bi osuđena mogla ponovno počiniti zločin", zaključuje se u priopćenju suda.

Konzervativniji Nijemci izrazili su svoje protivljenje puštanju na slobodu bivše teroristice ističući kako se ona još uvijek nije jasno ispričala za svoje zločine.

Međutim, puštanje na uvjetnu slobodu 57-godišnje Brigitte Mohnhaupt nije trajno nego je početno određeno na pet godina. Mohnhaupt je uz Christiana Klara, o čijem pomilovanju se još raspravlja, posljednja pripadnica RAF-a koja se nalazi u nekom od njemačkih zatvora.

Ona je od 1977. do 1982. godine pripadala tzv. drugoj generaciji RAF-ovih terorista. Slovi kao predvodnica nekih od najspektakularnijih RAF-ovih akcija poput otmice i ubojstva predsjednika Njemačke udruge poslodavaca Hansa Martina Schleyera 1977. godine te ubojstva tadašnjeg njemačkog državnog odvjetnika Siegfrida Bubisa iste godine.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika