12.02.2007. / 17:27

Autor: Ana Kirin

IAEA

Hrvatska dobila opremu za otkrivanje radioaktivnog materijala

Opremu za otkrivanje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, koju je IAEA donirala Hrvatskoj, u utorak će na graničnom prijelazu Bregana svečano pustiti u rad direktor Odsjeka za Europu u Odjelu za tehničku suradnju IAEA-e B.K. Kim

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) donirala je Hrvatskoj opremu za otkrivanje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala koja je postavljena na graničnom prijelazu Bregana kako bi spriječila mogućnost terorističkih akcija i krijumčarenja, izjavio je u ponedjeljak 12. veljače u Zagrebu ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Matjaž Prah.

"Oprema se instalira da bi se smanjila mogućnost terorističkih akcija, odnosno da se eventualno prekine potencijalna ruta za švercanje takvog materijala. Nuklearni materijal su uran, plutonij i torij i oni mogu služiti za izradu atomskog oružja. Ostali radioaktivni materijali ne mogu služiti za izradu atomskog oružja, ali su isto tako opasni", rekao je Prah novinarima.

Opremu, dva kompleta portalnih monitora, na graničnom prijelazu Bregana svečano će u utorak pustiti u rad direktor Odsjeka za Europu u Odjelu za tehničku suradnju IAEA-e Byung-Koo Kim. To je jedan od završenih projekata koji je sponzorirala IAEA-a u sklopu intenzivne tehničke suradnje s Hrvatskom, koja je postala članicom te Agencije sa sjedištem u Beču 1993. godine.

Kim predvodi izaslanstvo IAEA-e koje boravi u trodnevnom posjetu RH, a u ponedjeljak se sastalo s dužnosnicima Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost kako bi razgovarali o tehničkoj suradnji Agencije s Hrvatskom.

Kim je rekao da je u suradnji s Hrvatskom, s kojom Agencija ima veliki broj projekata, glavni prioritet nuklearna sigurnost, odnosno pružanje pomoći RH da izgradi infrastrukturu za nuklearnu sigurnost i zaštitu od radijacije. "Isto tako su važni projekti na područje nuklearne medicine i onkologije", dodao je.

Matjaž Prah je rekao da se projekti planiraju za dvogodišnje razdoblje i istaknuo je da je IAEA-e u razdoblju za 2005/2006. sponzorirala ili donirala RH otprilike 900.000 američkih dolara za šest raznih projekata. Ti se projekti uglavnom odnose na korištenje radioaktivnih izvora u medicini i na korištenje nuklearnih tehnologija na otkrivanju podzemnih voda i kvaliteta voda.


Vezane vijesti

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika