13.02.2007. / 16:17

Autor: Martina Zeković

BIH

Danci ulažu milijardu eura u Neum

Predviđena je i izgradnja pet kilometara novih plaža, izgradnja pet velikih hotela, dvadesetak stambenih zgrada s apartmanima, pet turističkih bungalov naselja, koja bi bila posebne jedinice te oko 400 luksuznih vila koje bi bile namijenjene za bogatu svjetsku klijentelu

Direktor predstavništva danske tvrtke Kristensen Group za BiH Muhamed Švrakić izjavio je kako bi Neum uskoro trebao postati najveće gradilište u ovom dijelu Europe. Kristensen Group bi u Neumu pokrenuo gradnju luksuznog odmarališta
na poluotoku Klek i grad Neumu. "Projekt koji nudimo jedan je od najvećih u turizmu u Europskoj uniji kako po visini investicije, tako i po površini na kojoj će se graditi. Projekt bi obuhvaćao 170 hektara, što je nešto veća površina od prijašnjih planova jer je ovim planom predviđena izgradnja velikog broja sportskih terena, trgova i drugih turističkih sadržaja koji nedostaju Neumu", izjavio je Švrakić za mostarski Dnevni list. Predviđena je i izgradnja pet kilometara novih plaža, izgradnja pet velikih hotela, dvadesetak stambenih zgrada s apartmanima, pet turističkih bungalov naselja, koja bi bila posebne jedinice te oko 400 luksuznih vila koje bi bile namijenjene za bogatu svjetsku klijentelu.

Gradnja naselja trebala bi trajati od deset do dvanaest godina, a visina investicije iznosi oko milijardu eura. U svibnju bi se već trebalo krenuti s otkupom zemljišta, a zatim u izmjenu regulacijskog plana u suradnji s vlastimatako da bi s prvim radovima mogli početi već u listopadu ili studenome ove godine. "Naš cilj je zatvaranje cjelokupne financijske konstrukcije od kupovine zemljišta do pronalaska krajnjeg korisnika, odnosno kupca. Želimo s inozemnim investitorima napraviti turističko naselje koje će u Neum privući bogate turiste iz cijelog svijeta", dodao je Švrakić.

Građani Neuma boje se da će izgradnja turističkog naselja naštetiti onima koji se bave obiteljskim turizmom, a neki se čak boje da bi moglo doći do odstupanja od mediteranskog stila gradnje. "U Neumu nema prepoznatljive arhitekture, a gradit će se u stilu koji će se uklopiti u regiju", kazao je Švrakić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika