15.02.2007. / 15:51

Autor: Ana Kirin

RASPRAVA U SABORU

Usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s EU

SDP-ovac Neven Mimica u raspravi je ustvrdio da je Sabor u posljednje tri godine prilagodio tek 58 posto planiranih akata, a da se neki propisi, poput zakona o regionalnom razvitku, o koncesijama i o besplatnoj pravnoj pomoći, po planovima usklađivanja "povlače" još od 2004. godine

Na sjednici Hrvatskog saborska u četvrtak 15. veljače zastupnici razmatraju Vladin plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Predlaže se usklađivanje više od 50 zakona. Sabor bi većinu njih trebao uskladiti u prva dva tromjesečja kako bi se mogao u miru pripremiti za raspuštanje i izbornu kampanju.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u uvodu je naglasila da je Vlada, uz plan izmjene zakona, predložila i dodatak kojim je predviđeno donošenje gotovo 230 podzakonskih propisa i 180 provedbenih mjera. "U tu je svrhu u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 1,9 milijardi kuna, a implementacija europskih propisa financirat će se i novcem iz strane pomoći te zajmovima," kazala je ministrica te dodala da predloženi Nacionalni plan odražava spremnost RH da provedbenim mjerama ostvari kratkoročne i srednjoročne ciljeve u pristupanju EU.

Saborska oporba prozvala je Vladu za neozbiljnost u planiranju usklađivanja hrvatskih propisa s europskom pravnom stečevinom, budući da je proteklih godina prilagođeno tek nešto više od pola planiranih akata.

SDP-ovac Neven Mimica u raspravi je ustvrdio da je Sabor u posljednje tri godine prilagodio tek 58 posto planiranih akata, a da se neki propisi, poput zakona o regionalnom razvitku, o koncesijama i o besplatnoj pravnoj pomoći, po planovima usklađivanja "povlače" još od 2004. godine. Mimica je zatražio da Vlada predloži višegodišnji plan usklađivanja zakona, na što mu je ministrica Grabar-Kitarović odgovorila kako bi takav plan mogao biti otegotna okolnost za hrvatske pregovarače, koji će tražiti prijelazna razdoblja za usklađivanje pojedinih poglavlja.

HSP-ov saborski zastupnik Pero Kovačević rekao je da Vlada planovima usklađivanja zakona s europskim propisima provlači i rješenja koja nisu dio europske pravne stečevine, nego zahtjevi Europske komisije i "ucjene pojedinih članica EU-a, poput Italije i Slovenije". Ministrica je na to odgovorila da Republika Hrvatska i Vlada nipošto ne pristaju na bilo kakve ucjene.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika