15.02.2007. / 18:19

Autor: Ana Kirin

HAAG

Čermak na slobodi do početka suđenja

Iako je Raspravno vijeće utvrdilo da je Čermak prekršio uvjete privremene slobode, uzelo je u obzir njegovu dosadašnju suradnju s ICTY-em i odlučilo pustiti ga na privremenu slobodu

Raspravno vijeće Haškog suda donijelo je u četvrtak 15. veljače poslijepodne odluku o ponovnom puštanju na slobodu generala Ivana Čermaka do početka suđenja. Čermak je prošlog četvrtka ostao u Haškom pritvoru, nakon što je raspravno vijeće odgodilo donošenje odluke o tome je li kršio uvjete privremene slobode. Iako je Vijeće utvrdilo da je Čermak prekršio uvjete privremene slobode, uzelo je u obzir njegovu dosadašnju suradnju s ICTY-em i odlučilo pustiti ga na privremenu slobodu.

U pisanom očitovanju koje je Čermakova obrana u utorak 13. veljače uputila Haškom sudu, objasnila je razloge zbog kojih je general Čermak vjerovao da odluka o njegovu boravku na privremenoj slobodi dozvoljava kretanje po području županije u kojoj prebiva i ne nalaže mu boravak u uvjetima kućnog pritvora.

Sukob interesa troje odvjetnika

Haško je tužiteljstvo u srijedu 14. veljače podnijelo očitovanje u kojem je sudskom  vijeću poručilo kako je u njegovoj nadležnosti razriješiti pitanje potencijalnog sukoba interesa troje odvjetnika, koje se pojavilo u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" te da to mora učiniti što je moguće prije. "Suočeno s potencijalnim i predvidljivim sukobom interesa, koje su već utvrdili i Žalbeno vijeće i disciplinska komisija Haške odvjetničke komore, sudsko vijeće mora djelovati brzo i poduzeti odgovarajuće mjere u zaštiti pravičnosti suđenja i integriteta postupka", navodi se u očitovanju Haškog tužiteljstva.

Branitelji generala Čermaka pred Haaškim sudom Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, u podnesku kojim osporavaju postojanje potencijalnog sukoba interesa u slučaju da njihov drugi branjenik general Rahim Ademi svjedoči u Haagu, zatražili su od sudskog vijeća da im omogući daljnje zastupanje generala Čermaka pred Haaškim sudom.  U slučaju svjedočenja generala Ademija odnosno bude li potrebno ispitati njegov kredibilitet kao svjedoka, obrana je predloćila angažiranje trećeg odvjetnika koji bi to obavio.

Pitanje potencijalnog sukoba interesa pojavilo se prošle jeseni kad se obrana generala Ante Gotovine, protiveći se spajanju njihova predmeta s predmetom "Čermak i Markač", pozvala na mogući sukob interesa odvjetničkog tima Prodanović-Sloković koji u Haagu brani generala Čermaka, a koji bi se pojavio u slučaju da njihov drugi branjenik, general Rahim Ademi bude pozvan za svjedoka u ovom procesu. Pred Haškim je sudom u petak održano ročište posvećeno tom pitanju na kojem su odvjetnici Miroslav Šeparović, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković kazali kako nisu u sukobu interesa te se sami ne namjeravaju povući iz predmeta.

Oni su u podnesku istaknuli da tvrdnje o postojanju potencijalnog sukoba interesa proizlaze iz spekulacija o tome kako će izgledati Čermakova obrana. Kao neutemeljene odbacili su i tvrdnje da bi povjerljive informacije koje su navodno dobili u kontaktima s Ademijem, koristili u predmetu te tvrde da takvih informacije nije ni bilo. Što se tiče tvrdnji da zbog lojalnosti prema klijentu ne bi mogli dovoljno agresivno ispitati Ademija u slučaju njegova svjedočenja u Haagu, dvoje odvjetnika odgovara da ni ta teza nema utemeljenja jer bi Ademi svjedočio o pitanjima koja nisu u vezi s predmetom u kojem ga oni u Hrvatskoj zastupaju. Naime, Čermak je pred ICTY-jem optužen za zločine u vrijeme Oluje 1995., a Ademi je u Hrvatskoj optužen za zločine počinjene u Medačkom džepu 1993. godine.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika