16.02.2007. / 13:35

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Petrović: Novi zakon nas vraća u Srednji vijek

Tajnost podataka može biti iznimka, a ne pravilo izjavio Petrović

"Novi nacrt prijedloga Zakona o tajnosti podatka vraća nas na razinu demokracije iz Srednjeg vijeka", rekao je na konferenciji za novinare Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska. Novi zakon bi se mogao naći u sukobi sa Zakonom o pravu na pristup informacijama rekao je Petrović. Kao najveći propust nacrta Zakona Petrović navodi mogućnost da svaki čelnik bilo kojeg tijela javne vlasti može donijeti odluku o tajnosti, što bi značilo da se i svaki javni natječaj može smatrati tajnim. Nacrtom su predviđena četiri stupnja klasifikacije podataka s time da bi se stupanj tajnosti "ograničeno“, mogao primijeniti na praktički sve podatke u posjedu tijela javne vlasti na svim razinama. Klasifikaciju bi prema Petroviću trebalo obavljati nezavisno tijelo.

Na konferenciji je bilo i govora o aktualnom Natječaju za financiranje znanstvenih projekata: "Nije mi jasno zašto se kod ocjenjivanja radova taji identitet recenzenta. Bolje rješenje bi bilo kada bi se skrivali autori radova, jer bi se tako izbjegle špekulacije, te bi u prvom planu bila kvaliteta radova." Imena autora bi trebalo objaviti tek u drugom krugu, što je praksa u većini demokratskih zemalja rekao je Petrović. Jedan od velikih problema je prema njemu to što sami recenzenti šalju projekte na natječaje čime je dovedena legitimnost natječaja u pitanje.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika