16.02.2007. / 15:49

Autor: Nina Tomljanović

KINESKA NOVA GODINA

Epidemije, katastrofe i nemire donosi nam godina Svinje

Moramo se pripremiti za epidemije, katastrofe i nasilje u cijelome svijetu. ''Godina Svinje neće biti baš mirna'', kaže hongkonški stručnjak za feng shui Raymond Lo

Kineska Nova godina je u nedjelju, 18.veljače i počinje godina Svinje.

Astrolozi smatraju da će godina Svinje biti sretna za one koji će se u njoj roditi, ali da sve ostale čekaju teški dani.

Moramo se pripremiti za epidemije, katastrofe i nasilje u cijelome svijetu. ''Godina Svinje neće biti baš mirna'', kaže hongkonški stručnjak za feng shui Raymond Lo.
Feng shui je drevna kineska mudrost ostvarivanja zdravlja, sklada i boljitka pomoću specifičnih datuma, brojeva, gradnje i raspoređivanja predmeta u prostoru.

''Djeca rođena u godini Svinje primat će pomoć od drugih cijeli svoj život'', kaže Lo. Ronald Reagan bio je svinja. Svinje su i Arnold Schwarzenegger, Woody Allen i Elton John, Hillary Rodham Clinton da i ne spominjemo.

Svinja je jedna od 12 životinja (ili mitskih životinja, jer među njima je i zmaj) u 12-godišnjem ciklusu kineskoga zodijaka koji se oslanja na lunarni kalendar. Prema kineskoj astrologiji, ljudi rođeni u godini Svinje uljudni su, iskreni, radišni i odani. Još su i sretni, zbog čega Kinezi vole rađati djecu u godini Svinje.
Legenda kaže da je svinja bila posljednja u utrci kojom je određen poredak životinja u zodijaku, stoga je potrebno upozoriti predsjedničku kandidatkinju.

Prije njega stigli su sljedeći znakovi kineskoga zodijaka: štakor, bivol, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, pjetlić i pas. Svaka od tih životinja povezuje se s pet elemenata koje kineski mistici smatraju temeljem svemira: s metalom, vodom, drvom, vatrom i zemljom. U tome leži problem.
Godina Svinje može biti turbulentna jer njome dominiraju vatra i voda, konfliktni elementi koji vode u kaos, kaže Lo.

''Vatra koja sjedi na vodi simbol je konflikta i okršaja', kaže. 'Bit će i više vatrenih katastrofa i bombardiranja''.

Lo dodaje da je znakovito što je oružje ustanika diljem svijeta, ruska puška AK-47, popularno nazvan po izumitelju Kalašnjikovu, izumljena baš u godini Svinje.

''Zato neće biti čudno bude li u 2007. više oružanih sukoba, ubojstava vatrenim oružjem i bombaških napada'', kaže Lo.

S njime se slaže malezijska stručnjakinja za feng shui Lillian Too, te je izjavila ''Rado bih rekla da neće biti prirodnih katastrofa, ali bojim se da će godina biti jednako loša kao i prošla''.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika