17.02.2007. / 10:08

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Polovica ministarstava nezakonito poslovala

Državna revizija nakon analize poslovanja ministarstava državnih zavoda i ureda u 2005. godini pronašla nepravilnosti u poslovanju polovici njih, javlja Jutarnji list. Revizijom je utvrđeno da je 15 od 30 ministarstava je nezakonito poslovalo zbog čega su je revizorska kuća dala lošu ocjenu iako odstupanja od zakona nisu bila velika. Izvještaj je proslijeđen u Sabor. Problem nezakonitog poslovanja znatno je veći u državnim poduzećima u kojima je od njih devet samo tri dobila bezuvjetno mišljenje. Bezuvjetno mišljenje su dobili Croatia Airlines, Kontrola zračne plovidbe i Središnja depozitarna agencija, uvjetno HEP, Narodne novine, Odašiljači i veze, Hrvatske željeznice, Hrvatska pošta i Hrvatska radiotelevizija. U državnim poduzećima revizija je obavljena za 2003. i 2004. godinu, a nije napravljena 2005. godinu.
Neki oporbeni zastupnici ustvrdili su u neslužbenim razgovorima kako sumnjaju da je namjerno izostavljeno izvješće o poslovanju poduzeća u 2005. kako se HDZ-ovu vladu ne bi dovodilo u neugodnu poziciju u izbornoj godini.
Izvještaj je povoljniji za državne institucije nego prošle godine, kada ih je 28 dobilo uvjetno, a 17 bezuvjetno mišljenje. Državna revizija utvrdila je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobavljače roba i usluga vrijednih gotovo milijun kuna nije izabralo u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, nego je išlo na postupak ograničenog prikupljanja ponuda. Najnovija analiza državnih revizora ipak je nešto povoljnija za državne institucije nego prošle godine, kada ih je 28 dobilo uvjetno, a 17 bezuvjetno mišljenje
Ministarstvo financija dobilo je uvjetno mišljenje Državne revizije. Glavne zamjerke revizora, pak, odnose se na nedovoljnu ažurnost Ministarstva financija pri evidentiranju podataka. Na pojedinim računima podaci su nepotpuni ili nisu iskazani, a razlog je u tome što se poslovne promjene u Bilanci evidentiraju isključivo prema načelu novčanog tijeka. Tako je, primjerice, stanje javnog duga krajem 2005. godine prema evidencijama nadležnih iznosilo oko 73 milijarde kuna, a prema poslovnim knjigama oko 57 milijardi kuna.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika