17.02.2007. / 11:19

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Obvezni vojni rok ukida se 2008. godine

Rončević je na kraju upozorio da vojni rok nije ukinut, nego samo zamrznut, te bi ukoliko bi se pokazala potreba za ponovnim uvođenjem regrutiranja ročnika to moglo vrlo brzo obaviti

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je zamrzavanje obveznog vojnog roka 2008. godine, javlja Vjesnik. "Tek sada kada je jasno da Hrvatska definitivno ulazi u sustav kolektivne obrane NATO-a možemo ponuditi novi koncept zamrzavanja obveznog vojnog roka", rekao je Rončević. "Dogodine ćemo zamrznuti obvezno služenje vojnog roka. To znači da mijenjamo način pribave ročnika. Ročnici više neće ulaziti u HV temeljem zakonske obveze, nego na dragovoljnoj osnovi", izjavio je ministar. Dodaje kako ranije nije bilo moguće pripremati prijelaz na novi model.

"Sve prije od ovog što sada spremamo bio bi neodgovoran odnos i prema obrambenim sposobnostima i prema građanima ove zemlje. Jednostavnije, bez donesenih strateških dokumenata i signala iz NATO-a o skorom hrvatskom pristupanju u punopravno članstvo, odluku o zamrzavanju obveznog vojnog roka teško bismo mogli donijeti", upozorava Rončević. Rončević je upozorio da bi ne ulazak u NATO značio dodatne troškove jer u individualnom sustavu obrane predviđenih 16.000 vojnika ne bi bilo dovoljno.
Procedura služenja vojnog roka ostat će ista, tako će novaci sa navršenih 18 godina upisivati u vojnu evidenciju. Novi sustav imat će i jednu izmjenu, naime u evidenciju će se upisivati svi muškarci, ali i djevojke koje to budu htjele. Prilikom upisivanja novaci će se izjasniti žele li dragovoljno služiti ili neće. Onima koji se potvrdno izjasne MORH će poslati pozive za odsluženje vojnog roka kada se stvori potreba za popunu sastava oružanih snaga. Dragovoljci će biti upućeni u Selekcijsko središt HV-a u vojarni Croatia u Zagrebu. Na taj način utvrdit će se samo zdravstvena sposobnost dragovoljaca, a ne kao dosad kada je MORH pregledavao cijeli novački kontingent od 30.000 ljudi godišnje. Prema projekcijama Oružanih snaga, njihove će godišnje potrebe biti na razini 2000 dragovoljnih ročnika. Obuka će i dalje trajati šest mjeseci, bit će kvalitetnije strukturirana, a njezin temeljni dio obavljati će se na poligonu "Gašinci".

Rončević je na kraju upozorio da vojni rok nije ukinut, nego samo zamrznut, te bi ukoliko bi se pokazala potreba za ponovnim uvođenjem regrutiranja ročnika to moglo vrlo brzo obaviti.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika