Objavljeno u Nacionalu br. 588, 2007-02-20

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Dubrovnik Airline vozio u Meku

11.700 muslimana na tradicionalno hodočašće putovalo hrvatskom charter kompanijom

UKRCAJ PUTNIKA u Mazar-e-Sharifu u Afganistanu odakle su vjernici u nekoliko navrata putovali na hodočašće u MekuUKRCAJ PUTNIKA u Mazar-e-Sharifu u Afganistanu odakle su vjernici u nekoliko navrata putovali na hodočašće u MekuHrvatska zrakoplovna charter kompanija Dubrovnik Airline nedavno je odradila zahtjevnu letačku operaciju u organizacijskom i sigurnosnom smislu. Od 22. studenog 2006. pa sve do 28. siječnja 2007. trećina zaposlenika, pilota, stjuardesa, dispečera i mehaničara s tri zrakoplova MD-82 morala se dislocirati na području Afganistana i Saudijske Arabije kako bi prevezlo 11.700 afganistanskih vjernika na tradicionalno hodočašće muslimana u Meku u Saudijskoj Arabiji, a potom ih vratila u Afganistan.

U prijevozu vjernika na hodočašće, posao nije dobila nijedna druga europska charter kompanija iako se većina njih zbog nedostatka poslova tijekom zime nalazi na zemlji. Za vjernike iz Afganistana ovo je bilo putovanje života i to ne samo zbog susreta s ostalim vjernicima u Meki već i zbog leta avionom. Vjernici koji su letjeli Dubrovnik Airlineom odabrani su voljom seoskih starješina koji su prikupljali novac među seljacima da osiguraju putovanje nekolicini njihovih mještana.

Prije nego što su ulazili u hrvatske zrakoplove službenici na aerodromu su im davali novu odjeću i prali ih vodom da čisti stignu u Meku. Domaćice zrakoplova Dubrovnik Airlinea rekle su da su bili izuzetno skromni i gotovo ništa nisu tražili.

Direktor kompanije kapetan pilot Zeno Singer za Nacional je kazao: “Operacija se sastojala iz dvije faze, prva je počela 22. studenoga 2006. prijevozom vjernika iz Afganistana prema aerodromu Jeddah s tri naša zrakoplova. Druga faza je bio povratak koji je počeo 6. a završio 28. siječnja 2007. Prevezeno je 11.700 tisuća putnika bez ikakvih problema i incidenata. Pedeset ljudi, od toga devet pilotskih posada, dvije stjuardese, devet mehaničara, tri dispečera, odradilo je posao izvrsno. Prevozili smo putnike s aerodroma Herata i Mazar-e-Sharifa, a naše posade su bile smještene u gradiću Ras Al Khaimah. Posade su letjele ujutro iz Ras Al Khaimaha u Afganistan, potom su uzeli putnike i prevezli ih do Ras Al Khaimaha, da bi druga posada otišla s putnicima do Jeddaha i vratila se natrag.”

Vezane vijesti

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

U prvih pet mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je 157.214 ili 12 posto više dolazaka i 493.167, to jest 17 posto više noćenja nego u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika