20.02.2007. / 16:21

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

Naselje kod elektrane Krško traži preseljenje

Lokalne vlasti kažu da je inicijativa stanovnika Vrbine legitimna i da je općina već ranije naručila studiju o troškovima koje zbog blizine nuklearke ima okolno stanovništvo, a smatraju da bi država stanovnicima Vrbine mogla smanjiti porez na nekretnine i drukčije im pomoći

U blizini nuklearke Krško, stanovnici zaseoka Vrbina potpisali su peticiju te zatražili od lokalnih i državnih vlasti preseljenje na drugu lokaciju, javili su u utorak, 20.veljače slovenski mediji.

Stanovnici tog naselja više puta su upozoravali vlasti da im se prilikom gradnje nuklearke puno toga obećavalo, a na kraju im nije uvažen ni zahtjev da im se isplati renta zbog ugroženog okoliša u kojem žive, navelo je ljubljansko selo ''Delo''.

Državnom odredbom od prije tri godine zabranjena je gradnja u radijusu od kilometar i pol oko nuklearke, a govori se i o novom odlagalištu za radioaktivni otpad u krugu nuklearke, pa i postavljanju drugog nuklearnog bloka.
''Nadamo se da ćemo s vlastima naći zajednički jezik, a ako ne - primijenit ćemo sredstva građanskog neposluha'', rekla je u utorak za Slovensku tiskovnu agenciju STA Ana Pajič, predstavnica stanovnika naselja Vrbina.

Lokalne vlasti kažu da je inicijativa stanovnika Vrbine legitimna i da je općina već ranije naručila studiju o troškovima koje zbog blizine nuklearke ima okolno stanovništvo, a smatraju da bi država stanovnicima Vrbine mogla smanjiti porez na nekretnine i drukčije im pomoći.

Andrej Stritar, direktor državne uprave za nuklearnu sigurnost izjavio je pak da nema konkretnih zdravstvenih razloga za iseljenje stanovnika Vrbine, te da za to nema razloga niti u najavama da će se graditi skladište nuklearnog otpada ili postaviti drugi nuklearni blok.
Po njegovim riječima, nema negativnih utjecaja nuklearke na stanovništvo u njegovoj blizini jer nuklearka u svom normalnom radu nema nikakvih negativnih utjecaja na okoliš, a mogućnost takvog utjecaja bila bi prisutna samo u slučaju nekog incidenta u nuklearci.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika