21.02.2007. / 10:33

Autor: Ana Kirin

BiH

Schwarz-Schilling traži produljenje mandata

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling u svom je komentaru objavljenom u njemačkom dnevnom listu Die Welt javno pozvao međunarodnu zajednicu da mandat Ureda visokog predstavnika u BIH (OHR) produlji na još godinu dana zbog rješavanja eventualnih problema nakon donošenja odluke o statusu Kosova i vođenja reformskih procesa u BiH.

Prema odluci međunarodne zajednice, mandat OHR-a u BiH trebao bi biti završen krajem lipnja 2007. godine. Međutim, ta je odluka prošle godine donijeta uz napomenu da će konačna odluka biti donesena na sastanku Vijeća za provedbu mira koji je zakazan za kraj veljače 2007. godine.

Posljednjih su se mjeseci na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni vodile burne rasprave o sudbini OHR-a. Stranke iz Republike Srpske jednoglasno traže prestanak angažmana OHR-a u BiH, dok se hrvatske i bošnjačke stranke u Federaciji BiH zauzimaju za ostanak OHR-a. Uloga OHR-a, ističu stranke iz Federacije BIH, trebala bi biti sprječavanje realizacije prijetnji vodstva Republike Srpske da će organizirati referendum o izdvajanju tog entiteta iz BiH ako Kosovo stekne samostalnost.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika