21.02.2007. / 11:04

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA - HRVATSKA

Sporazum tek nakon izbora u Hrvatskoj?

Govoreći o međudržavnim odnosima s Hrvatskom, Rupel je rekao da situaciju ove godine kompliciraju izbori u Hrvatskoj i da "treba biti oprezan jer se prije izbora kaže mnogo toga što se kasnije ne ispuni"

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak 20. veljače kako bi do sastanka slovenske i hrvatske vlade moglo doći ako hrvatska strana pokaže konstruktivnost i ako se usklade tekstovi sporazuma koji su u pripremi. "Do sastanka će doći ako i u predizbornom periodu u susjednoj državi bude dovoljno spremnosti za takav konstruktivan rad i ako se na formalno-pravnoj razini usklade sporazumi", komentirao je Janša izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da zajednička sjednica dviju vlada u Sloveniji nije otkazana. "Sastanak nije bio sazvan niti je opozvan, to je opcija koja ostaje", rekao je slovenski premijer i dodao da je na Brijunima 2005. godine na prvom sastanku dviju vlada dogovoreno da će se idući takav sastanak održati u Sloveniji kad za to budu ispunjeni uvjeti. Janša je to izjavio govoreći za lokalni radio "Murski val" prilikom radnog posjeta svoje vlade Prekmurju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel također je boravio u Prekmurju i sastao se s predstavnicima mjesne zajednice Hotiza na Muri, gdje je prošle jeseni gradnja mosta preko Mure izazvala probleme u slovensko-hrvatskim odnosima. Govoreći o međudržavnim odnosima s Hrvatskom, Rupel je u utorak kazao kako je važno da slovenski parlament donese "koncept odnosno deklaraciju o slovensko-hrvatskim odnosima" i da se o tome treba postići nacionalna suglasnost. Kako je prenijela slovenska agencija STA, Rupel je također rekao da situaciju ove godine kompliciraju izbori u Hrvatskoj i da "treba biti oprezan jer se prije izbora kaže mnogo toga što se kasnije ne ispuni". On smatra da će nakon izbora u Hrvatskoj opet biti vrijeme da se s Hrvatskom postigne neki sporazum, a slovenska se vlada za to priprema. Bit će važno, kazao je Rupel, da Slovenija ne napravi greške na svoj račun tijekom pregovora o ulasku Hrvatske u EU. Ocijenio je da će ulaskom Hrvatske u EU kroz nekoliko godina neki od problema biti riješeni.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika