21.02.2007. / 14:14

Autor: Stjepan Marković

SABOR

Prekinuta rasprava o Izvještaju Ureda za reviziju

Sabor je nakon prekidanja rasprave o Izvješću rada Državnog ureda za reviziju otvorio raspravu o Vladinom prijedlogu zakona o tajnosti podataka

Prekinuta Saborska rasprava o Izvješću rada Državnog ureda za reviziju zbog nedostatka kvoruma. Dio izvješća nosi oznaku službene tajne što su zastupnici SDP-a htjeli skinuti, no nakon 20 minutne stanke u Velikoj vijećnici nije okupio dovoljan broj zastupnika, pa je Vladimir Šeks prekinuo je raspravu, koja će se nastaviti dok se skupi kvorum.

Za vrijeme rasprave zastupnici HNS-a i IDS-a ustvrdili su da izvještaj pokazuje kako je Hrvatska i dalje centralizirana država. Damir Kajin (IDS) kazao je da samo devet državnih tvrtki raspolaže s 20 milijardi kuna, dok se izvješće, ocijenio je, usmjerava uglavnom na revidiranje poslovanja lokalnih jedinica na koje, kaže, otpada tek 18 milijardi kuna. Kajin je također izjavio da revizija više skriva nego što otkriva jer se u javnim poduzećima "vrti veliki novac bez velikog nadzora". "Kako funkcioniraju nadzorni odbori u javnim poduzećima vidi se u slučaju Brodosplita i Croatia Osiguranja", rekao je Kajin.

Dragutin Lesar (HNS) izjavio je da se nakon ovakvih izvještaja nikada nisu pokrenuli postupci koji bi otklonili nepravilnosti, a posebno u jedinicama lokalne samouprave. Lesar je upozorio na lošu financijsku situaciju većine županija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske koje u prosjeku raspolažu u prosijeku s 500 kuna manje po glavi stanovnika od hrvatskog prosjeka. "Ondje je fiskalni kapacitet iz godine u godinu sve manji što pokazuje da se porezni sustav mora popraviti", rekao je Lesar.

Sabor je nakon prekidanja rasprave o Izvješću rada Državnog ureda za reviziju otvorio raspravu o Vladinom prijedlogu zakona o tajnosti podataka.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika