22.02.2007. / 13:42

Autor: Nina Tomljanović

GOSPODARSTVO

Branko Vukelić: Nisam kriv!

''Nije ministar Vukelić ništa odobravao, nije smjenjivao, to nije u funkciji predsjednika Nadzornog odbora i ministra. Uprava je ta koja podnosi izvješća i na temelju toga se donose odluke'', rekao je Vukelić

Branko Vukelić, ministar gospodarstva odbacio je optužbe SDP-a da je odgovoran za sklapanje štetnih ugovora u Brodosplitu te zahtjev njihovog saborskog kluba da mu se iskaže nepovjerenje, ustvrdivši da Nadzorni odbor splitskog brodogradilišta, kojemu je na čelu, nije radio ništa protuzakonito niti na štetu brodogradilišta.

Vukelić je u Saboru istaknuo kako je činjenicu da Nadzorni odbor nije odgovoran za moguće nezakonitosti u Brodosplitu, već Uprava brodogradilišta, što je u srijedu, 21.veljače potvrdilo Državno odvjetništvo, koje je istragu pokrenulo protiv članova Uprave, a ne Nadzornog odbora.
''Nije ministar Vukelić ništa odobravao, nije smjenjivao, to nije u funkciji predsjednika Nadzornog odbora i ministra. Uprava je ta koja podnosi izvješća i na temelju toga se donose odluke'', rekao je Vukelić.

''Ne može predsjednik Nadzornog odbora pregovarati o poslovima, to je posao Uprave'', dodao je Vukelić, ustvrdivši da su sporni ugovori, što se financijskog dijela tiče, bili puno povoljniji od onih koje je potpisivala bivša Uprava Brodosplita, za mandata bivše, koalicijske vlasti.

''Činjenica je da je bivša uprava sklapala štetne ugovore ispod tržišne cijene, a šteta se procjenjuje na desetke milijuna dolara'', kazao je.

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade je u u ime Banskih dvora ''apsolutno odbacio optužbe o štetnom djelovanju ministra Vukelića'', istaknuvši da je Vlada, čim su se pojavile sumnje o mogućim zlouporabama u Brodosplitu, inzistirala od policije i tužiteljstva da istraže te sumnje.
Polančec se osvrnuo i na navode iz Državnog odvjetništva da se dio članova Uprave Brodosplita tereti da su Nadzornom odboru krivo protumačili sadržaj spornih pobočnih pisama te zatajili povoljnije ponude za tankere.

''Državno odvjetništvo jasno se očitovalo da su dva člana Uprave obmanuli i neistinito informirali Nadzorni odbor na temelju čega je Nadzorni odbor donosio odluke. Istraga se vodi protiv dijela članova Uprave, a ne Nadzornog odbora i predsjednika Nadzornog odbora'', kazao je Polančec.

Istaknuo je da su, za razliku od procjene tužiteljstva da je spornim ugovorima s Vesselsom Brodosplit oštećen za 4,7 milijuna američkih dolara, ugovori bivše uprave štetniji, da se šteta procjenjuje na 11,7 milijuna dolara.

''Ako se borimo za istjerivanje pravde, potrebno je govoriti i o jednima i o drugima'', poručio je Polančec SDP-ovcima.

I Vukelić i Polančec ustvrdili su da su ugovori aktualne Uprave Brodosplita puno povoljniji od onih bivše uprave -postignuta je veća cijena po brodu (50 milijuna dolara nasuprot 42 milijuna koliko je ugovorila bivša uprava), sadrži zaštitne klauzule od promjene cijene čelika na tržištu.
Saborski klubovi raspravljaju o zahtjevu SDP-a da Sabor Vukeliću iskaže nepovjerenje.

Vezane vijesti

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika