22.02.2007. / 16:29

Autor: Stjepan Marković

BiH

Borjana Krišto postala prva predsjednica Federacije BiH

Izbori u BiH su bili održani 1. listopada 2006. godine, no zbog stranačkih nesuglasica vlada nije bila konstituirana

Borjana Krišto (HDZ BiH) izabrana je za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici parlamenta Federacije u četvrtak. U Domu naroda, parlamentu Federacije, izabrane su i njezine zamjenice, Mirsada Kebe iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Spomenke Mičić iz Stranke za BiH (SBiH). Federalni Ustav predviđa da na svaku od tih funkcija obnaša po jedan predstavnik iz tri konstitutivna naroda, isti slučaj je i u Republici Srpskoj.

Ovim imenovanjima otvorena je mogućnost stvaranja nove federalne vlade jer prema Ustavu mandatara vlade imenuje predsjednik nakon konzultacija s potpredsjednicima. Sukladno ranijem stranačkom dogovoru, na dužnost premijera treba biti predložen kandidat SDA Nedžad Branković, dosadašnji ministra prometa i komunikacija.

Izbori u BiH su bili održani 1. listopada 2006. godine, no zbog stranačkih nesuglasica vlada nije bila konstituirana. Najviše sukoba je bilo između HDZ BiH-a i HDZ 1990. jer obje stranke svojataju pravo predstavljanja Hrvatskog naroda u BiH. U Federaciji BiH iz istih razloga još nije formirana izvršna vlast u dvije od deset županija.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika