23.02.2007. / 15:31

Autor: Stjepan Marković

SAD

Microsoft mora platiti odštetu od 1,5 milijardi dolara

Microsoft će morati platiti 1,5 milijardi dolara odštete francuskoj tvrtci Alcatel Lucent nakon što je izgubio pravnu bitku oko prava na korištenje popularnog formata MP3. Presuda suda u San Diegu mogla bi imati dalekosežne posljedice na glazbenu industriju.

Microsoft je optužen za iskorištavanje dva Alcatelova patenta prilikom stvaranja njihovog programa Windows Media Playera. Microsoft je najavio mogućnost žalbe jer su već prije platili 16 milijuna dolara njemačkom istraživačkom centru Fraunhofer, koji tvrdi da su vlasnici patenta tehnologije koji se nalazi u MP3 formatu.

Analitičari predviđaju da bi ova presuda, ukoliko ne bude žalbe, mogla dovesti do stvaranja alternativnog formata ili korištenja nekog od već dostupnih, slobodnih formata. Analitičari navode da će biti potrebne godine da se sudski ustanovi je li Alcatel doista pravi vlasnik MP3-a.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika