28.02.2007. / 11:20

Autor: Ana Kirin

ŠPANJOLSKA

Otkriveno 318 masovnih grobnica

U južnoj španjolskoj pokrajini Andaluziji otkriveno je više od tristo masovnih grobnica iz doba Španjolskog građanskog rata od 1936.-39. i Frankove diktature od 1939-75. godine. Ministrica pravosuđa Maria Jose Lopez rekla je da se većina od 318 grobnica pronađenih u okviru projekta "Zemljovidna karta grobišta u Andaluziji" nalazi na gradskim grobljima te dodala da će one biti uvrštene u tzv. spomen-mjesta. Španjolska je vlada u ožujku prošle godine najavila da će prvi puta dosad, s dva milijuna eura financirati projekte za ekshumaciju žrtava građanskog rata i frankizma odnosno za njihovu rehabilitaciju.

Organizacija za obnovu povijesnog sjećanja tvrdi da, dok su frankističke žrtve pokopane o državnom trošku, 30.000 republikanskih žrtava i dalje počiva u nepoznatim grobnicama. Ta je organizacija utemeljena 2000. godine i, kako sama navodi, 28. listopada te godine izvela je prvu ekshumaciju žrtava građanskog rata u Španjolskoj po znanstvenom postupku.

Tijekom Španjolskog građanskog rata poginulo je više od 500 tisuća ljudi, a nakon njega, za Francove diktature prijekim sudom strijeljano je oko 50 tisuća.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika