28.02.2007. / 13:22

Autor: Stjepan Marković

KANADA

Opozvan kontroverzni anti-teroristički zakon

Zakon je dopuštao kanadskoj policiji da zadržava osumnjičenike do tri dana bez podizanja optužnice, također je imao kontraverzni članak o obveznom svjedočenju

Kanadski parlament odbio je produžiti trajanje dva kontraverzna anti-teroristička zakona koji su uvedeni nakon napada na SAD 11. rujna 2001. Zakon je dopuštao kanadskoj policiji da zadržava osumnjičenike do tri dana bez podizanja optužnice, također je imao kontraverzni članak o obveznom svjedočenju. Manjinska konzervativna vlada koja je zahtijevala produljivanje zakona optužila je liberalnu većinu u parlamentu da je meka prema međunarodnom terorizmu. Zakon će prestati vrijediti 1. ožujka nakon što mu istekne petogodišnji rok trajanja.

Glasanje u parlamentu se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je kanadski Vrhovni sud opozvao zakon koji je dopuštao da se strani državljani osumnjičeni za terorizam drže neograničeno dugo u pritvoru. Policija nikad nije koristila niti jedan od ovih kontraverznih zakona.

Konzervativci imaju 125 zastupnika od ukupno 308, a prijedlog premijera Stephen Harper o produljivanju zakona podržalo je 124 zastupnika dok je 159 bilo protiv.

Vezane vijesti

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Pri padu pozornice podignute u parku u Torontu za koncert britanske rock-skupine Radiohead poginuo jedan član tehničke ekipe, objavila je policija.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika