28.02.2007. / 14:58

Autor: Nina Tomljanović

ČEŠKA

Austrijanci zbog nuklearke blokirali granicu

Austrijska vlada kancelara Alfreda Gusenbauera za Temelin zahtijeva ''nultu opciju'', odnosno potpunu obustavu svih aktivnosti centrale, koja je pod udarom snažnih austrijskih kritika od početka rada 2000. godine

U srijedu, 28.veljače austrijski antinuklearni prosvjednici blokirali su tri granična prijelaza prema Češkoj kako bi iskazali negodovanje protiv stajališta svoje vlade glede sporne nuklearne centrale u Temelinu, javila je češka televizija.

U posljednja dva tjedna to je već druga prometna blokada na graničnim prijelazima, te aktivisti od austrijske vlade zahtijevaju da se Češku tuži zbog nuklearne elektrane, radi čega su češki dužnosnici uputili prosvjed zbog toga što se blokadom krši pravo na slobodni protok ljudi i roba u EU.

ČTK, češka agencija objavila je da protivnici Temelina planiraju održavati prosvjede svake srijede do ispunjenja zahtjeva, a češka televizija objavila je i kako namjeravaju organizirati prosvjed u gradu Linzu.

Austrijska vlada kancelara Alfreda Gusenbauera za Temelin zahtijeva ''nultu opciju'', odnosno potpunu obustavu svih aktivnosti centrale, koja je pod udarom snažnih austrijskih kritika od početka rada 2000. godine.
Nuklearna centrala u Temelinu počela se graditi 1987. godine prema sovjetskim nacrtima, a krajem devedesetih godina modernizirana je američkom tehnologijom, te je otvorena 2000. godine.

U utorak, 27.veljače u razgovorima s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, Gusenbauer je upotrijebio pomirljiviji pomirljiviji ton jer nije zaprijetio podizanjem sudske tužbe, već je predložio uspostavu međudržavnog parlamentarnog povjerenstva o nuklearnoj elektrani.
Protivnici Temelina odbacili su prijedlog o povjerenstvu, ocijenivši da bi ono bilo ''apsolutna glupost'', prema vijesti ČTK.


Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika