28.02.2007. / 16:44

Autor: Nina Tomljanović

LEGALIZACIJA

Moguća legalizacija prostitucije u Rumunjskoj

Nekoliko tisuća Rumunjki, od kojih neke imaju tek 13 godina, bude oteto ili ih se pričama o dobro plaćenom poslu ili bogatom vjenčanju u inozemstvu namami te ih se proda kriminalcima koji ih zatvaraju u noćne klubove i bordele gdje ih prisiljavaju na prostituciju

Rumunjska, zemlja koja ima izlaz na Crno more i u kojoj živi 22 milijuna stanovnika, postala je punopravnom članicom EU-a prošli mjesec. Na UN-ovu je popisu zemalja s najvećom stopom trgovine ljudima, koja se temelji na broju žrtava.
Rumunjske vlasti, koje nastoje suzbiti trgovinu ljudima i seksualno izrabljivanje, pokušat će zaustaviti porast prostitucije u zemlji na način da je legaliziraju, izvijestio je u srijedu, 27.veljače ministar unutarnjih poslova Vasile Blaga u programu privatne televizije Realitatea.

''Kada na stol stavimo sve karte i odvagnemo prednosti i mane ovog prijedloga zakona, mislim da bi njegovo rješenje moglo biti pozitivno'', rekao je Blaga.

Nekoliko tisuća Rumunjki, od kojih neke imaju tek 13 godina, bude oteto ili ih se pričama o dobro plaćenom poslu ili bogatom vjenčanju u inozemstvu namami te ih se proda kriminalcima koji ih zatvaraju u noćne klubove i bordele gdje ih prisiljavaju na prostituciju. Sada, smatraju promatrači, kad je Rumunjska postala članicom EU-a taj bi im ''posao'' mogao biti još jednostavniji, na štetu žena.

''Ministar unutarnjih poslova inicirao je donošenje zakona o legalizaciji prostitucije'', rekao je Blaga za privatnu televiziju, dodavši kako bi prijedlog toga zakona mogao biti uskoro gotov i predan na javnu raspravu za oko mjesec dana.

Utjecajna rumunjska Pravoslavna crkva kritizirala je bilo kakve razgovore o legalizaciji prostitucije te bi mogla utjecati na javno mišljenje i onemogućiti provedbu vladinih planova.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika