01.03.2007. / 11:54

Autor: Nacionalova redakcija

SARAJEVO

BiH obilježava djelomičan Dan neovisnosti

Referendum o neovisnosti BiH održan je na preporuku Badinterove komisije koju je utemeljilo Vijeće ministara tadašnje Europske zajednice

U četvrtak, 1.ožujaka u dijelovima Bosne i Hercegovine s bošnjačkom većinom obilježava se Dan neovisnosti u znak sjećanja na 1. ožujka 1992. godine kada su objavljeni rezultati referenduma na kojemu su se građani tadašnje Socijalističke Republike BiH izjasnili za raskidanje državno-pravnih veza sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ).
BiH nakon rata nikada nije dobila usuglašeni zakon o državnim praznicima koji bi se obilježavali na teritoriju cijele države.
Sukladno naslijeđenom zakonu o državnim praznicima, 1. ožujka neradni je dan na području Federacije BiH dok se u Republici Srpskoj ni na koji način ne obilježava s obzirom da vlasti bosanskih Srba nikada nisu priznale legalnost referenduma o neovisnosti BiH.

Bošnjački Haris Silajdžić i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić u četvrtak,1.ožujka priredili su svečano primanje na kojemu ni ovoga puta, kao ni ranijih godina, nije bilo srpskog člana državnog vrha.

"Masovni zločini imali su za cilj negiranje volje ogromne većine građana BiH koji su prije točno 15 godina izabrali demokratsko i ravnopravno ustavno i teritorijalno uređenje naše zemlje", rekao je ovom prigodom Silajdžić.

Komšić je pak istaknuo kako će BiH, bez obzira koliko nesavršena bila i opterećena problemima, opstati i preživjeti sve izazove.

Referendum o neovisnosti BiH održan je na preporuku Badinterove komisije koju je utemeljilo Vijeće ministara tadašnje Europske zajednice.
Ostalo je zabilježeno kako je 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine na referendumu, unatoč nastojanjima Srpske demokratske stranke (SDS) da onemoguće njegovu provedbu, glasovala uvjerljiva većina od oko 65 posto upisanih građana s pravom glasa a njih gotovo 99 posto dalo je svoj glas za neovisnost BiH.
Već 1. ožujka SDS je na ulicama Sarajeva postavio barikade kojima je blokiran grad što je bio uvod u otvoreni rat koji je nakon toga uslijedio.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika