01.03.2007. / 19:02

Autor: Martina Zeković

ŠPANJOLSKA

Pripadnik ETA-e zbog štrajka glađu pušten iz zatvora

Pripadniku baskijske terorističke organizacije ETA, španjolske su vlasti dozvolile da ostatak svoje kazne odsluži u kućnom pritvoru. Naime, Jose Ignacio de Juan Chaos se štrajkom glađu doveo do vrlo lošeg stanja, pa je ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba osobno donio odluku o puštanju Juana Chaosa nakon što se konzultirao s pravosudnim organima. "Dobio sam dojam da će on umrijeti u zatvoru kroz idućih nekoliko tjedana ako ne donesem ovu odluku. Država se mora humano odnositi čak i prema onima koji svojim žrtvama nisu pružili taj ustupak", rekao je Rubalcaba. Odluka je odmah izazvala protivljenje konzervativne opozicije, posebno Popularne stranke i Udruženja žrtava terorizma koje su proteklih godina organizirale brojne proteste protiv De Juanovog puštanja.

U znak protesta protiv njegovog zatvaranja zbog nove, nedavne optužnice za pisanje članaka ocijenjenih kao terorističke prijetnje, De Juana je štrajkao glađu 114 dana. Odvezen je u bolnicu u San Sebastianu gdje će biti dok se ne oporavi od posljedica štrajka glađu, nakon čega će biti otpušten na kućnu njegu, a ostatak će svoje kazne odraditi u kućnom pritvoru.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika