05.06.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

PROMJENA VLASNIČKOG UDJELA U VIP-NETU


Vodeći austrijski operater u Europi, Mobilkom Austria preuzeo je 19 posto vlasničkog udjela Western Wireless Internationala u VIPnetu i tako povećao svoj vlasnički udio na 99 posto. Preostalih 1 posto udjela u vlasništvu pripada Večernjem listu. Iz VIPneta navode da je razlog prodaje WWI-og udjela u vlasništvu strateškog karaktera. No, treba primijetiti kako je Standard & Poor’s, tvrtka za procjenjivanje zaduženosti kompanija, snizila kreditnu i sigurnosnu bankovnu stopu kompanije Western Wireless-a u travnju ove godine. Snižavanje stope posljedica je niže dobiti ostvarene roamingom i predviđene GSM mreže koja se bazira na porastu prometa budućih roaming usluga. Isto tako to je odraz nemogućnosti da tvrtka Western Wireless ispuni stupanj prihvatljive zaduženosti, koji je bio postavljen za ovu godinu, i ukupnog usporenog rasta industrije.
Mobilkom Austria, koji je prvi u nas pokrenuo mrežu treće generacije, još je u siječnju ove godine preuzeo 9 posto vlasničkog udjela Večernjeg lista. Tada je svoj vlasnički udio povećao sa 71 na 80 posto, dok je Večernjem listu ostao 1 posto.
VIPnet je krajem 2002. godine imao 1,1 milijun korisnika. a u prvih devet mjeseci 2002. zaradio je 103,2 milijuna € prije oporezivanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika