02.03.2007. / 15:49

Autor: Stjepan Marković

FRANCUSKA

La Pen se možda ne uspije kandidirati za predsjednika

U Francuskoj ima 42.000 izabranih dužnosnika koji mogu svojim potpisom (parrainagesom) podržati predsjedničku kandidaturu

Jean-Marie Le Pen, francuski ekstremno desni političar, optužio je svoje protivnike na predstojećim predsjedničkim izborima da pokušavaju blokirati njegovu kandidaturu. Za službenu kandidaturu potrebno je da 16. ožujka skupiti 500 potpisa izabranih državnih dužnosnika, a La Pen ih je uspio skupiti 400. La Pen prema anketama trenutno zauzima četvrto mjesto s 14 posto glasova.

Na prethodim izborima 2002. godine La Pen je u posljednji trenutak jedva uspio skupiti potrebnih 500 glasova. No, na tim izborima je uspio ući u drugi krug izbora u kojemu ga je porazi sadašnji predsjednik Jacques Chirac za kojega su tada podržali i ljevičarski političari.

U Francuskoj ima 42.000 izabranih dužnosnika koji mogu svojim potpisom (parrainagesom) podržati predsjedničku kandidaturu. Većina tih dužnosnika, njih 36.000, su gradonačelnici dok ostalih 6.000 su regionalni ili državni vijećnici, zamjenici, senatori ili zastupnici u Europskom parlamentu. Od svih tih dužnosnika samo 150 su članovi La Penove stranke Narodnog fronta (FN).

La Penov politički program mnogi označuju kao antisemitski, ksenofobičan i antiimigrantski, te mu neće biti lako prikupiti potpise. Neki od gradonačelnika koji su podržali njegovu kandidaturu 2002. godine odbija ga podržati na ovim izborima.

Julien Sanchez, glasnogovornik FN-a izjavio je da se njihovom kandidatu sustavno onemogućava prikupljanje potrebnih potpisa. Ostale stranke prema njegovim riječima udruženo lobiraju kod dužnosnika kako bi im odbili potpisati kandidaturu. Zbog svega ovog Sanchez je nazvao francuski sustav nedemokratskim jer se kandidatu koji je u stanju skupiti 14 posto glasova onemogućava izlazak na izbore.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika